To je to što me zanima!

Izrael i Poljska obnavljaju odnose, vraćaju se veleposlanici

Izrael i Poljska su odlučili obnoviti odnose narušene prošle godine nakon što je Varšava donijela zakon koji Židovima otežava pravo na povrat imovine oduzete u Drugom svjetskom ratu
Vidi originalni članak

No sada će dvije zemlje ponovo razmijeniti veleposlanike.

Ova odluka je zaokret za novog izraelskog premijera Yaira Lapida, koji je kao šef diplomacije taj zakon nazvao "antisemitskim i nemoralnim".

Radi se o zakonu koji se odnosi na imovinu zaplijenjenu prvo od strane njemačkih nacističkih okupatora, a koju su potom za sebe zadržali poslijeratni komunistički vlastodršci.

BENNETT SE POVLAČI Raspustili parlament u Izraelu, izvanredni izbori 1. studenog

"Dogovoreno je da će se naši odnosi obnoviti i vratiti na pravi put", priopćio je ured izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga nakon razgovora s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

"Obojica predsjednika su izrazila nadu da će se bilo kakvi budući problemi rješavati iskrenim i otvorenim dijalogom te u duhu međusobnog poštovanja", dodaje se u priopćenju.

Ured predsjednika Dude je objavio da će se poljski veleposlanik u Izraelu, koji je bio opozvan tijekom spora, vratiti. Herzogov ured je objavio da će novoimenovani ambasador u Poljskoj uskoro predati svoje vjerodajnice.

AKTUALNI PREMIJER Bennett se neće kandidirati na nadolazećim izborima u Izraelu

"Nastojimo popraviti naše odnose s Izraelom. Nema gubitnika ili pobjednika. Dajemo još jednu šansu za uspostavu normalnih odnosa", rekao je Jakub Kumoch, savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare