To je to što me zanima!

Izumili umjetni benzin, litra je 1,6 kuna i ne zagađuje okoliš

Novo gorivo bazira se na vodiku, a za njega ne bi trebalo raditi preinake na autima. Problem je skladištenje vodika. Gorivo bi na cestama moglo biti za oko tri godine
Vidi originalni članak

Britanski znanstvenici izumili su umjetni benzin koji će moći pokretati sadašnje automobile i motore. Cijena će mu biti mnogo niža od sadašnjih, a novo gorivo bit će i ekološki prihvatljivo. 

Gorivo se bazira na vodiku, za razliku od ugljika koji je osnova za sadašnja goriva, no znanstvenici ga još usavršavaju. Skladištenje vodika još je skupo, a znanstvenici pokušavaju otkriti prihvatljive metode.  U laboratoriju Rutherford Appleton uspjeli su sabiti vodik u sitne kuglice koje se može točiti ili pumpati kao gorivo. Na autima ne bi trebalo raditi preinake, a i potrošnja bi trebala biti kao i kod automobila na benzin.

Cijena umjetnog benzina će biti oko 1,6 kuna za litru, a na tržištu bi se mogao pojaviti za oko tri godine, piše Daily Mail. Prve testove na cesti će obaviti vjerojatno sljedeće godine. Cijena se naravno odnosi na Veliku Britaniju, a sa svim davanjima bila bi nešto ispod 5 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 86

  • zelot 08.02.2011.

    Jeftinija proizvodnja znači veću maržu za prodavača, a ne nižu cijenu za krajnjeg kupca.

  • Sicma 02.02.2011.

    Tek sljedece godine rezultati testova..bilo i proslo..

  • AndjelMoredu 01.02.2011.

    Mnogi znanstvenici ne smiju da odgovore jednom izumitelju koji je izumio SLOBODNI IZVOR SNAGE moze da zamjeni fosilna i ne-fosilna goriva plus nuklearke i suncano svijetlo, a to je Formula <><>M= -0+ ona moze zamjeniti sva EKSPLOZIVNA GORIVA i danas nisu potrebni raketni strojevi da bi izbacivali satelite u svemir. AKO SE NE VJERUJETE U TU FORMULU BAR PROBAJTE DA JE PROVJERITE ona se nalazi u ldicama ministarstva znanosti kod ministra Radovana Fuchs, ako on ne zeli da ju je pokaze tu FORMULU mogli bi ga orijaviti zbog ZATASKIVANJA TE FORMULE. UCINIMO NESTO SVI ZAJEDNO JER JA SAM OSOBNO PROCITAO TU FORMULU I ZA TO SAM JU JE NAPISAO DA JU JE VI SVI MOZETE PROSTUDIRATI. BROBAJTE.

Komentiraj...
Vidi sve komentare