To je to što me zanima!

Izvanredne mjere obrane od poplava i za Kupu i za Koranu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Vodostaji rijeka dostigli su svoj maksimum i sada stagniraju. Situacija nije niti blizu onoj od lani kada je voda bila za metar viša, rekao je zapovjednik JVP Karlovac
Vidi originalni članak

Vodostaji karlovačkih rijeka su u nedjelju tijekom noći rasli još po nekoliko centimetara kada su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave za rijeke Kupu i Koranu .

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Od jutra vodostaj Korane stagnira, dok Kupa raste po centimetar. U deset sati vodostaj Kupe je dosegao 769, a Korana već dva sata stagnira na 751 centimetar. Zbog izlijevanja vode na kolnike na području Karlovca zatvorene su ceste na D36 u mjestima Koritinja, Donja Kupčina i Gradec Pokupski, te ceste Donje Mekušje – Husje – Kobilići, Karlovac – Mekušje, Logorište – Švarča, te Brežani – Brođani.

Zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade kaže da na terenu nema problema, niti potrebe za intervencijama.

- Vodostaji rijeka dostigli su svoj maksimum i sada stagniraju. Situacija nije niti blizu onoj od lani kada je voda bila za metar viša - kazao je Rade.

Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Karlovca u nedjelju je održao sastanak uslijed velikih oborina koje su uzrokovale brzi rast vodostaja rijeka na području Karlovca. Na Stožeru su istaknuti problemi s odronima obala uz rijeku Kupu u naselju Vodostaj i rijeku Dobru u naselju Zadobarje, gdje se uslijed ozbiljnih ugroza prometovanja tim cestama građani pozivaju na poseban oprez.

Zbog puknuća vodoopskrbnog cjevovoda u Donjem Mekušju dio naselja Mekušja i Kobilića ostali su bez pitke vode. Mještanima pitku vodu u cisternama dovoze djelatnici Vodovoda i kanalizacije i JVP-e Karlovca. Mjesto puknuća je metar pod vodom zbog čega se može pristupiti radovima, te će se sanacija obaviti kada padne vodostaj Kupe. Kako se iz cjevovoda koji je u kvaru vodom snabdijeva vodosprema u Rečici ona se puni cisternama kako bez vode ne bi ostala naselja uz lijevu i desnu obalu Kupe, zbog čega se moli stanovništvo tih područja da racionalno troše pitku vodu. Pitka voda vodoopskrbnog sustava grada Karlovca zdravstveno je ispravna i može se nesmetano konzumirati.

Zbog vode na kolniku zatvorene brojne ceste

Obilna kiša donijela je i probleme u prometu , pa HAK javlja da su zbog vode na kolniku zatvorene ceste: ŽC2054 Jalžabet-Šemovec, ŽC3092 Donja Kovačica-Slovinska Kovačica, ŽC3093 Velika Barna-Mali Grđevac, ŽC3136 Ilovski Klokočevac-Veliki Zdenci, ŽC3149 Donje Mekušje-Husje-Kobilić, ŽC3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC3167 Vukovje-Međurić, LC33095 Dolnjaki-Prijeka, LC33080 Topusko-Vorkapić, LC37119 kod mjesta Mala Peratovica, LC37116 Velika Jasenovača-Veliki Grđevac, LC37140 Kaniška Iva (Ribnjaci)-Marino Selo, LC37089 Mali Grđevac-Sibenik, LC37107 Šimljanica-Ruškovac, LC u mjestu Gornji Kraj.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • antena1 24.05.2015.

    Prije tri dana Slavoniji prijetilo propadanje usjeva zbog nemile suše, a gle sad, dva dana pada kiša i odmah prijeti opasnost od poplava. Šta bi bilo da pada 2 tjedna, bila bi potopljena cijela Hrvatska! Definitivno bi bilo bolje da smo cijelu državu u komadu prodali strancima, a ne firmu po firmu, stranac bi daleko bolje znao iskoristiti prirodna bogatsva kojima Hrvatska obiluje, a uz to bi odavno riješio problem vodostaja rijeka, a ovako domaćim mulcima i lopovima uredno plaćamo slivne vode, otpadne, kanalizacijske, itd., a svake godine iznova strepimo kad dva dana pada kiša.

  • milanmili 24.05.2015.

    svake godine jedno te isto

  • Marija Magdalena 💓💓 24.05.2015.

    Jučer su mjerodavni(gospođa Željeznjak) izjavili da se karlovačke rijeke neće izliti iz svojih korita i naravno kao i do sada prevarili se a danas sve poplavljeno.Bravo na odličnoj prognozi i izricanju riječi "nema opasnosti" , naravno nema za njihove stražnjice a za ostale baš ih briga

Komentiraj...
Vidi sve komentare