To je to što me zanima!

Jamstva za brodogradilišta idu u javni dug, vraćaju ga građani

Dalić je kazala da se, time što država preuzima otplatu dugova brodogradilišta, poduzima presudan korak kojim će se domaća brodogradilišta postaviti na noge
Vidi originalni članak

U postupku restrukturiranja država na sebe preuzima otplatu dugova brodogradilišta u visini izdanih jamstava od 11,3 milijarde kuna i prenosi ih u javni dug odnosno otplaćivat će ga porezni obveznici. No, ne zna se koliko će točno sjesti na naplatu jer će to ovisiti o planu restrukturiranja nakon završetka privatizacije i potpisivanja ugovora o prijenosu dionica s vlasnicima. Propisano je to Zakonom o uređenju prava i obveza brodogradilišta u procesu restrukturiranja koji je Vlada uputila u saborsku proceduru.

- Ovime činimo presudan korak kojim ćemo brodogradilišta postaviti na noge i omogućiti im samostalno poslovanje, Ovo je korak prema održivoj brodograđevnoj industriji u Hrvatskoj - kazala je ministrica financija Matrina Dalić.

Premijerka Kosor kazala je da u zadnjim metrima za završetak pregovora i zatvaranja poglavlja 8. ima onih koji potpuno neprihvatljivo dezinformiraju javnost te nude revolucionarne mjere.

- Treba otvoreno reći ljudima koji rade u škverovima da takve mjere ne bi ništa promijenile niti bi osigurale radna mjesta. Mi smo ovim zakonom pokazali da činimo sve što je moguće da brodogradilišta opstanu i da mogu raditi, naravno u okviru svih zakonitosti tržišta - rekla je Kosor.

Vlada je u četvrtak na sjednici usvojila Izvješće o ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23., "Pravosuđe i temeljna prava". Usvojeno je i Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 8. 'Tržišno natjecanje'. 

Idi na 24sata

Komentari 63

  • Njonjo i Anemični 16.05.2011.

    pa dobro moja firma grca u dugovima plaća mi kasni to nemože ući u javni dug? pa ako nešto nije profitabilno dokada ga treba spašavati? Skinite nam Dalmatince sa grbače ljudi ovi nas u crnu zemlju zgaziše do sad su nas Srbi isisavali sada Dalmatinci!!!

  • Deziderij 13.05.2011.

    Kakvu god odluku donijeli, svaka prolazi. Imamo idiote na vlasti i veleizdajnike ove zemlje a stoka sitnog zuba i dalje šuti - i trpi. Vlaisavljevićka sustavno, sa svojim tukcima u Vladi, i dalje uništava ovu zemlju i nikome ništa. A sve je podredila ulasku u trulu EU

  • lunar 2 13.05.2011.

    Njihove dugove su napravili menađeri, uprava , i sva sila državnih "dušebrižnika" postavljenih od vladajućih da "upravljau i usput "isisavaju". Pa neka njima na leđa natovare taj dug i buduča zaduženja!............... Ili druga opcija: Hura, hura, .....vračamo se u socijalizam! Sve je narodno i narod to ima sanirati. Kad se to jednom proda .....narodu podjeliti novce. TAKO BI TO TREBALO IZGLEDATI? Kakve su to onda do sada bile priće da se moraju brodogradilišta privatizirati po zahtjevima EU? Kako sad to? Sad se više nemoraju? Ko tu koga jebe u zdrav mozak? I tko laže?

Komentiraj...
Vidi sve komentare