To je to što me zanima!

Jana: 'Bila sam u zatvoru jer sam psovala sinove...'

Majka optužuje sustav da su joj oduzeli djecu, sustav tvrdi da je zlostavljačica. Dvojica dječaka pokrenula su lavinu prijavivši policiji svoju majku
Vidi originalni članak

Imam dvojicu sinova adolescenata od 10 i 11 godina. Te subote ujutro tek su se vratili iz maškara, a već smo se posvađali. Tražila sam da nakon ručka idu učiti. No nakon što je ručak završio, pitali su me mogu li opet u maškare. Iscrpljena, rekla sam: 'Odite, odite, tko vas j...’, rekla je novinarima Jana Čuturić iz Velike Gorice. Dječaci su izašli, no uputili su se u policijsku postaju i prijavili je za verbalno zlostavljanje. Policija je pozvala socijalne radnike i nadležne službe. Oni su utvrdili, kaže Jana Čuturić, da je djecu psihički i fizički zlostavljala.
- Ti stručnjaci svojim iskustvom i diplomama jamčili su da su te grozote istinite - rekla je Jana Čuturić, samohrana majka. Sud ju je, prema hitnom postupku, osudio na 50 dana zatvora, pozivajući se na čl. 18, stavak 5 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Ondje piše da će član obitelji koji počini nasilje nad djetetom dobiti zatvorsku kaznu od najmanje 40 dana. Socijalni radnici djecu su smjestili u dom, a ona ih je nakon završetka isteka kazne počela posjećivati. Djeca su joj se, navodno, požalila da ih u domu zlostavljaju druga djeca, ali i neke odgojiteljice.
- Gospođa se meni nikad nije obratila zbog njezine djece. Ona cijelo vrijeme poriče da ih je zlostavljala, a mališani sad tvrde da su sve izmislili. Mislim da su u cijeloj priči jedine žrtve ta djeca - rekla je Daniela Palijan, predstojnica Dječjeg doma Laduč. Jana Čuturić tvrdi kako je o slučaju obavijestila dječju pravobraniteljicu i sve druge nadležne službe.
- Gospođa Čuturić javila nam se jer je htjela prijaviti zlostavljanje i neadekvatnu skrb o djeci u ustanovi u kojoj su smješteni. To je sve što vam možemo reći - rekli su u uredu dječje pravobraniteljice.


STRUČNJACI UTVRDILI DA JE FIZIČKI ZLOSTAVLJALA DJECU
Priča Jane Čuturić ne odgovara u cijelosti istini. Djeca su bila izložena fizičkom i verbalnom nasilju, a na slučaju su, uz ove službe, radili i policija i prekršajni sud u V. Gorici, a sad na njemu rade ova služba i Općinski sud, rekli su u Centru za socijalnu skrb V. Gorica.

RUKE BI TREBALE NJEGOVATI, A NE KAŽNJAVATI DJECU
Zemlje Vijeća Europe, uključujući Hrvatsku, od 15. lipnja provode akciju Podignite ruku protiv tjelesnoga kažnjavanja djece. Sloganom “Vaše bi ruke trebale njegovati, a ne kažnjavati” žele utjecati na sve one koji podignu ruku na dijete kako bi mu fizički naudili.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • ivchi 27.06.2008.

    Ajd sad nek si ti koji su mamu poslali u zatvor uzmu ta dva derišta k sebi na koji dan,pa da vidimo kak će ih oni disciplinirati samo razgovorom.

  • zbunjena 27.06.2008.

    iako sam za prava djece oni ipak moraju znati svoje granice jer danas su svi sve samo ne djeca.Zivim kraj skole i odmah se vidi tko je buduci mali delikvent! Zbog velikih prava rade gluposti svojim roditeljima pa i sami sebi. Prizori od kojih se najezis ,bacaju macice,djeca od 11 god. pusu .....Imam poznanicu koja svom djetetu ne smi nista reci kontra jer se boji da bi je udarila a samo joj je 13 god. Pa uvijek se znalo tko je roditelj....Zar mama ovih djecaka nije smila biti bar malo gruba na rjecima ako je dosla umorna s posla kojeg radi zbog njih da bi im bilo lakse u zivotu!?

  • trešnja 27.06.2008.

    Preporučujem ovoj mami da ih ubuduće ne tuče nego da im ne da hranu.U Svetom pismu piše da se djeca odgajaju tako da im se oduzme hrana svaki put kad ne izvrše svoje obaveze i kad nisu dobri.Djecu treba odgajati u skromnosti i poslušnosti.Ni mi, a ni djeca ne smijemo zloupotrebljavati svoje ovlasti !

Komentiraj...
Vidi sve komentare