To je to što me zanima!

Jandroković u Srbiji: Pomoći ćemo vam u pristupanju EU

U četvrtak ujutro Jandrokovića očekuju susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a potom će se u Subotici popodne sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji
Vidi originalni članak

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković započeo je u srijedu ujutro dvodnevni službeni posjet Srbiji sastankom sa svojom kolegicom, predsjednicom srbijanskog parlamenta Majom Gojković.

- Imamo otvorenih pitanja i oko kojih se ne slažemo, ali možemo ih riješiti samo razgovorom. Ovo je nastavak suradnje i političkog dijaloga, bez obzira na one kritiziraju i željeli bi drugačije. Velika je odgovornost za političarima obije zemlje - rekao je Jandroković u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Dosad i nije bilo prejake suradnje parlamenata Hrvatske i Srbije, ali sada se to mijenja, pogotovo zbog planiranog ulaska Srbije u EU.

- Mi želimo da proširenje EU ide dalje i da i Srbija ide tim putem. Spremni smo pomoći i prenijeti naše znanje i iskustvo  -rekao je predsjednik Sabora.

Prava manjina u obije zemlje su također goruća pitanja. Jandroković će o tome pričati i s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Rekao je da su se stvari već promijenile nabolje: Srbija će obnoviti rodnu kuću bana Jelačića, a na sveučilištu u Novom Sadu će se moći doktorirati i hrvatski  jezik. No, u Srbiji za razliku od Hrvatske, Hrvati nemaju zajamčeno mjesto u parlamentu.

- Želimo zagarantiranu participaciju hrvatske manjine u tijelima javne vlasti. Hrvatska manjina treba imati barem jednog zastupnika u Skupštini - rekao je Jandroković.

Predsjednica Narodne Skupštine Maja Gojković je rekla da je posjet dokaz promjena odnosa i da se otvaraju vrata za unaprjeđenje odnosa.

- Posjeta nije bilo zbog loših odnosa u povijesti, ali sada se sve mijenja. Želimo unaprijediti odnos s Hrvatskom. Razgovarali smo i o modelima zastupljenosti manjina u obije zemlje - rekla je Gojković

POGLEDAJTE VIDEO:

Jandrokovićev posjet Beogradu prvi je službeni posjet predsjednika Sabora Srbiji uopće i nastavak je političkog dijaloga između dviju država nakon nedavnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

PRVI ŠEF SABORA U SRBIJI Jandroković ide kod Vučića tražiti bolja prava za Hrvate

Nakon sastanka s predsjednicom srbijanskog parlamenta, Jandroković će srijedu održati govor na svečanom otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu.

U četvrtak ujutro Jandrokovića očekuju susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a potom će se u Subotici popodne sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Idi na 24sata

Komentari 105

  • statebriga1312 18.04.2018.

    Neka hvala ne treba nam pomoc pogotovo ne vasa

  • škver 18.04.2018.

    Hoćete li im sada pomoći ??? Da su htjeli ,mogli su mu zabraniti ulaz !!

  • fredaster 18.04.2018.

    **** Admin**** Poštovani, molimo vas da isključite CAPS LOCK kao i svi ostali komentatori na portalu. Lp

Komentiraj...
Vidi sve komentare