Obavijesti

News

Komentari 105

Jandroković u Srbiji: Pomoći ćemo vam u pristupanju EU

U četvrtak ujutro Jandrokovića očekuju susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a potom će se u Subotici popodne sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji

VIDEO

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković započeo je u srijedu ujutro dvodnevni službeni posjet Srbiji sastankom sa svojom kolegicom, predsjednicom srbijanskog parlamenta Majom Gojković.

- Imamo otvorenih pitanja i oko kojih se ne slažemo, ali možemo ih riješiti samo razgovorom. Ovo je nastavak suradnje i političkog dijaloga, bez obzira na one kritiziraju i željeli bi drugačije. Velika je odgovornost za političarima obije zemlje - rekao je Jandroković u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Dosad i nije bilo prejake suradnje parlamenata Hrvatske i Srbije, ali sada se to mijenja, pogotovo zbog planiranog ulaska Srbije u EU.

- Mi želimo da proširenje EU ide dalje i da i Srbija ide tim putem. Spremni smo pomoći i prenijeti naše znanje i iskustvo  -rekao je predsjednik Sabora.

Prava manjina u obije zemlje su također goruća pitanja. Jandroković će o tome pričati i s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Rekao je da su se stvari već promijenile nabolje: Srbija će obnoviti rodnu kuću bana Jelačića, a na sveučilištu u Novom Sadu će se moći doktorirati i hrvatski  jezik. No, u Srbiji za razliku od Hrvatske, Hrvati nemaju zajamčeno mjesto u parlamentu.

- Želimo zagarantiranu participaciju hrvatske manjine u tijelima javne vlasti. Hrvatska manjina treba imati barem jednog zastupnika u Skupštini - rekao je Jandroković.

Predsjednica Narodne Skupštine Maja Gojković je rekla da je posjet dokaz promjena odnosa i da se otvaraju vrata za unaprjeđenje odnosa.

- Posjeta nije bilo zbog loših odnosa u povijesti, ali sada se sve mijenja. Želimo unaprijediti odnos s Hrvatskom. Razgovarali smo i o modelima zastupljenosti manjina u obije zemlje - rekla je Gojković

POGLEDAJTE VIDEO:

Uživo iz Beograda! Odnosi Hrvatske i Srbije idu na bolje: Jandroković prvi predsjednik Sabora u posjetu Srbiji Reporteri: Ivan Pandžić, Luka Negovetić

Objavljuje 24sata Politiko u 18. travnja 2018

Jandrokovićev posjet Beogradu prvi je službeni posjet predsjednika Sabora Srbiji uopće i nastavak je političkog dijaloga između dviju država nakon nedavnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Jandroković ide kod Vučića tražiti bolja prava za Hrvate
Jandroković ide kod Vučića tražiti bolja prava za Hrvate

Nakon sastanka s predsjednicom srbijanskog parlamenta, Jandroković će srijedu održati govor na svečanom otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu.

U četvrtak ujutro Jandrokovića očekuju susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a potom će se u Subotici popodne sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)