To je to što me zanima!

Japanski car proveo je 'noć s božicom' od 25 milijuna dolara

Japanski car Naruhito izašao je u petak prije zore iz privremeno postavljenog svetišta u sklopu carske palače gdje je proveo simboličnu noć s božicom sunca od koje, kako se vjeruje, potječe njegova obitelj
Vidi originalni članak

Najtajniji i najkontroverzniji od svih obreda ustoličenja, obred "Daijosai", usredotočen na božicu Amaterasuu Omikami, počeo je nakon zalaska sunca u četvrtak.

Uz svjetlost baklji i pjevanje svećenika car Naruhito izašao je kroz bijele zavjese privremenog hrama oko 3 sata ujutro i time završio obred koji su pratili premijer Shinzo Abe i oko 400 uglednika u vanjskom paviljonu.

- Ovaj obred je u osnovi gozba koja uključuje božicu sunca i cara, kaže John Breen, profesor s Međunarodnog istraživačkog centra za japanske studije u Kyotu i dodaje da većina krunidbi sadrži mistične elemente.

- Car se preobražava sudjelujući u ovoj gozbi.

Taj ritual izazvao je nezadovoljstvo kritičara, od komunista do kršćana, koji kažu da podsjeća na militarističku prošlost i krši ustavnu odvojenost crkve i države.

Vlada i stručnjaci tvrde da je riječ o gozbi te da je to obred u kojemu car nudi hranu božici u završnoj ceremoniji kojom se potvrđuje njegov novi status cara.

Inače, kako piše Independent, ceremonija japanske porezne obveznike košta oko 25 milijuna dolara. Japanolog John Breen za CNN je objasnio kako je još u 20-im godinama prošlog stoljeća službeni stav japanskske vlade bio da car tijekom ceremonije ima seksualni odnos s božicom, bez obrazloženja radi li se zaista o seksualnom odnosu ili simboličnom odnosu. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 15.11.2019.

    Jel ju bar mrknio da narod nije za djabe dao 25milja

  • Coco.Chanel 15.11.2019.

    Jesmo li mi na istom planetu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare