To je to što me zanima!

Jasenovac: Govori li se o zločinima ustaša dovoljno?

Hrvatska je i dalje doboko podijeljena na temi Drugog svjetskog rata. Zaboravljamo li zaista žrtve, a veličamo zločine. Možemo li tako dalje?
Vidi originalni članak

Nađe se i danas gadova koji bi nas htjeli uvjeriti da zločin nije bio tako strašan, da se u Jasenovcu dobro živjelo i preživljavalo te kako je ubojica bilo i na drugoj strani, rekao je predsjednik Stjepan Mesić u Jasenovcu na 63. obljetnici proboja logoraša. Govorli li se u Hrvatskoj dovoljno o ustaškim zločinima? Prema izrečenom na komemoraciji Hrvatska je još duboko podijeljena. Na komemoraciji za jasenovačke žrtve ovoga puta nije pošteđena ni Crkva. Prozvana je da minorizira žrtve jasenovačkog logora, a predstavnik zatočenika Ivan Fumić otišao je korak dalje i optužio dio svećenstva da i danas brani ustaški poredak.
- Mnogi su svećenici unutar ustaškog pokreta organizirali ustaše, obavljali pokatoličenje, pa i sami sudjelovali u različitim akcijama likvidacije Srba i Židova - rekao je Fumić. Zaboravljamo li zaista olako žrtve, a veličamo zločine? Treba li Crkva "oprati" svoje grijehe i odati počast žrtvama Jasenovca?

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Milka-sib 27.04.2008.

    Optužbe druga Ivana Fumića protiv svećenstva su jednake optužbama Jakova Blaževića protiv blaženog Alojzija Stepinca. Englezi su na Bleiburgškom polju /dali jugo-vojsci da nas kolju. Bijeli križ opomenu šalje / putniče stani, ni koraka dalje / ovdje je palo golubova jato / a bili su za dom, bili samo za to / Ref. Pomoli se, onda dalje kreni / na ovom su mjestu pali golubovi bijeli / s ognjem pakla tu su se sreli/ / ostala su polomljena krila / a bili su za dom spremni / Ref. S ognjem pakla tu su se sreli / ostala su polomljena krila / a bili su za dom spremni /

  • 11 BILI 25.04.2008.

    Svibanj misec cetrdeset- pete hrvatska se u crno zavila,cvit mladosti na bleiburgu pade...hrabra vojska izrucena bila....naprid smjelo hrvatski junaci,domovina sada zove vas....nek sivaju sa bleiburga zvuci....mi smo vjecno ponosni na vas!

  • kizo43 21.04.2008.

    ovo je isprana tema.Ajmo o smanjenju pdv, opravdanosti biogoriva,kud ide ova Hrvatska,zapošljavanju i da ne nabrajam dalje.Puno važnijih životnih tema ima

Komentiraj...
Vidi sve komentare