To je to što me zanima!

Jedina vinarka Podunavlja nastavila tradiciju obitelji

Jasna Antunović Turk kaže da žene u proizvodnji ne smiju griješiti. Uporno je inzistirala na nečemu inventivnom i to je tajna brzog širenja njenih vina
Vidi originalni članak

Jasna Antunović Turk (44) nema dlake na jeziku. Na pitanje kako je, kao žena, odlučila baviti se vinogradarstvom i vinarstvom odlučno odgovara protupitanjem: “A zašto toliko muškaraca misli da su baš oni bogom dani za proizvodnju vina?”.
Naslijedila je obiteljsku tradiciju stariju od sto godina. Sve drugo je njena ideja - od novih nasada u erdutskom vinogorju, gradnje suvremene vinarije kapaciteta 750 hektolitara u Dalju te opremanja kušaonice u tradicionalnom stilu od stare opeke i hrastovine.
- Žene ne smiju pogriješiti, a ja sam uporno inzistirala na nečemu što graniči s eksperimentom. Možda je baš u toj inventivnosti tajna brze ekspanzije mojih vina - kaže jedina vinarka krajnjeg istoka Hrvatske potkrepljujući svoju priču konkretnim pokazateljima.
- Sigurno sam jedina iz ove struke u Hrvatskoj koja je u proizvodnji graševine primijenila tehnologiju ‘sur lie’. Dugo držeći vino na kvascu, postigla sam maksimalnu ekstraktnost i sortnu osobnost graševine. Priznajem, postignutim rezultatitma iznenadila sam i sebe - pojašnjava i dodaje da je za tako napravljenu graševinu osvojila Zlatnu medalju na vinskoj smotri u Villanyju, vinskom središtu Mađarske. Na mjestu opustošenog erdutskog vinogorja jednog dana želi vidjeti preslik francuske Burgundije, njoj najmilijeg vinogradarskog područja.

ŽENSKI RAZLOZI ODABIRA SORTI
Za proizvodnju zelenog silvanca i muškata ottonela odlučila se jednostavno zbog “ženskih” razloga. U tim vinima, naime, uživaju dame zbog fina mirisa.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • možda 24.08.2010.

    jedva cekam kusat ih upravo zbog \"zenskih\" razloga!!

  • Samo_Ja_08 24.08.2010.

    Fuckas ti to, to je sama kemija od vina

  • badro delgado 24.08.2010.

    ako si neudana, naci ces si brzo muza!

Komentiraj...
Vidi sve komentare