To je to što me zanima!

Jedini mornar: Savo (65) će sam na brodu dočekati Božić

Na brodu Ane mornar Savo ostat će dok vlasnik njemu i posadi ne isplati zaostale plaće. Na brodu je ostao zadnji od 17 članova posade koji su se iskrcali u travnju
Vidi originalni članak

Mornar Savo Škoro (65) osam mjeseci samuje na trgovačkom brodu Ane u splitskoj Sjevernoj luci.

Škoro je na brodu ostao posljednji od 17 članova posade koji su se iskrcali polovicom travnja.

Živi bez struje i vode na metalnoj grdosiji koja je početkom veljače na mrtvom vezu zbog spora između vlasnika Fractal Shipping Companyja i riječkog brodogradilišta Viktor Lenac.

- Odlučio sam ostati dok vlasnik cijeloj posadi ne isplati zaostale plaće, a i ne valja da na brodu nema nikoga. Da preživim, pomažu mi iz Sindikata pomoraca koji mi plaćaju topli obrok u obližnjem kafiću Dado, a tamošnji su mi vlasnici postali kao obitelj. Tu su i drugi koji mi donesu pokoju sitnicu - govori nam mornar Škoro.

Sindikat pomoraca Hrvatske pred Trgovačkim sudom u Splitu traži oko 450.000 dolara za plaće posadi, a Škori duguju oko 40.000 dolara.

- Navikao sam se na samoću noću na brodu, a kad se umorim od tišine, upalim radio na baterije. No najteže mi je što nisam imao novca otići sinu na grob za dvogodišnjicu u Velu Luku, a čekam i te plaće da mogu platiti dugove za njegovu grobnicu - kaže nam Savo.

Blagdani su za njega, kako je kazao, kao i svi drugi dani. Provest će ih u samoći broda. Često ga obilaze i njegovi članovi posade. Dok se spor ne završi, Savo ostaje na brodu.

Idi na 24sata

Komentari 95

  • ne blokiraj me 22.12.2014.

    tužno je da čovjek bude sam

  • Vladimir Studen 22.12.2014.

    I ja sam bio pomorac sad sam u mirovini, Savo je pravi i žilav pomorac takav i treba biti i ustrajat će želim mu sve najblje za Božić , drš se Savo, a što se tiče sindikata nek se naš sindikat pomoraca ugleda na Filipinski pa će valjda nešto naučiti. Inače su kod nasindikati za ništa.

  • franjoclio 22.12.2014.

    nes te ti kruha najesti, kod bogatuna, po pricma novuh, predsjednika, vec bi sad to trbalo rijesiti, pod mus do, bozica, sta se tu ima, procesuirati, nisi platio plati, odmah, ili na brod, pod kljuc, i stakorima, da vidis kako bi vadio pare, je ali nije demokratski ( a ovo i ostalo, s, u hr, je ) sramota a govorimo o bozicu, mlatimo praznu slamu,mulj*******

Komentiraj...
Vidi sve komentare