To je to što me zanima!

Jedrilica izgorjela i potonula: Spasili su trojicu brodolomaca

Na prvi poziv za pomoć Središnjica nije mogla reagirati jer nisu znali točnu lokaciju. Postavili su brodove u pripravnost diljem Jadrana. Drugi poziv otkrio je lokaciju
Vidi originalni članak

U koordiniranoj akciji u četvrtak navečer spašeno je troje brodolomaca sa strane jedrilice koja je potonula nakon izbijanja požara u međunarodnim vodama.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je poziv u pomoć u 17.26 sati, ali bez podataka o točnoj lokaciji jedrilice. Središnjica je pokrenula akciju traganja i spašavanja te su u pripravnost stavljena plovila nadležnih lučkih kapetanija iz Dubrovnika, Splita i Zadra, kao i plovilo Pomorske policije Zadar, kako bi krenuli u akciju spašavanja čim se utvrdi točna pozicija plovila. Posadu se nije moglo kontaktirati.

Djelatnici Središnjice provjerom su utvrdili da je poziv upućen s jedrilice Sundara dužine 34 metra, drvene građe u vlasništvu američkoga državljanina, koja plovi pod zastavom Maršalskih otoka. Isplovila je 16. siječnja u 5.30 sati iz Šibenika prema Turskoj, s tri člana posade, od kojih je jedan hrvatski, a druga dva su turski državljani.

U 19.39 sati poslali su novi poziv u pomoć, ali ovaj puta s lokacijom. Putnički brod AF Marina i trgovački brod Aliaga preusmjereni su na lokaciju. Stigli su po brodolomce sat i pol kasnije te ih s gumenjaka izvukli na palubu. 

Pomorska policija pokupila ih je nešto kasnije s broda. Prevezli su ih u Dubrovnik, a turskom državljaninu pružena je pomoć zbog udisanja dima. 

Danas je na mjesto upućen zrakoplov koji je utvrdio da nema onečišćenja mora. 

Uzrok nesreće se istražuje. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • ivibad 17.01.2014.

    raymonde na jedrilici je bila tvoja sestra,zena,majka koja nam je svima zadovoljavala naše potrebe....

  • rvatin 17.01.2014.

    Zašto se troši novac poreznih obveznika za spašavanje stranih jedriličara u međunarodnim vodama ?

  • 17.01.2014.

    Američki vlasnik (?), zastava Maršalskih otoka (?), posada Hrvat i Turci (?) idu prema Turskoj....tko zna što je na toj jedrilici?

Komentiraj...
Vidi sve komentare