To je to što me zanima!

Jeste li znali? Omiljeni prilog liječi bolesti kože, jetre, srca...

Krumpir sadrži vitamine C, B1, B2, B6, B9, PP i K, bakar, cink, fosfor, kalcij, mangan, željezo...
Vidi originalni članak

Domovina krumpira je Južna Amerika, točnije Bolivija i Čile, a u Europu je stigao preko Španjolske polovicom 16. stoljeća kao ukrasna biljka. Kao rijetka i skupocjena biljka, uzgajala se u samostanima i u kućama bogataša. Jestivost gomolja krumpira slučajno je otkrivena, piše Večernji list. 

Kad su se palila polja krumpira zbog velikih trovanja plodovima krumpira – jer sjeme krumpira je otrovno, ispečeni gomolj zamirisao je gladnom palitelju i put krumpiru bio je otvoren.
 

To je jednogodišnja biljka s rasparanim listovima i cvjetovima bijele do ljubičaste boje. Plod je zelena boba. Svi zeleni dijelovi biljke su otrovni. Danas ima oko 1500 vrsta ili sorti krumpira.

Više čitajte OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Filomena 20.09.2015.

    najslađi mi je mladi neoguljen krumpir cijeli a veliki narezan za štapiće prokuhan cca 10 minuta procijediti i pržiti na vrućem ulje. prženi ponfrit staviti na papirni ubrus da upije višak masnoće i posoliti

  • MiraBušljeta 20.09.2015.

    onako kuhani mladi krompir sa maslinovim uljem i češnjakom, a oni majušni sa korom pod pekom pa opet zaliti maslinovim uljem, mljac

  • Moslavka 20.09.2015.

    Ja volim krumpir narocito onaj zuti kao Yukon gold ili klondike rose. Sa malo ruzmarina i cesnjaka sa maslinivim uljem, odlicno. Sada sam ogladnila.

Komentiraj...
Vidi sve komentare