To je to što me zanima!

JFK šokirao: Hitler ima 'ono nešto' od čega nastaju legende

Jasno je da će se Adolf Hilter za nekoliko godina iz osobe koju trenutno mnogi mrze uzdići u jednu od najvažnjih figura koje su ikad živjele, napisao je 28-godišnji John F. Kennedy
Vidi originalni članak

Jasno je da će se Adolf Hitler za nekoliko godina iz osobe koju trenutno mnogi mrze uzdići u jednu od najvažnijih figura koje su ikad živjele, napisao je 28-godišnji John F. Kennedy u svoj dnevnik nakon posjeta Njemačkoj 1945. godine.

Kennedy je kao ratni dopisnik za novine Hearst na jednoj od tura putovao u Hitlerovu rezidenciju Berghof i planinsko utočište Orlovo gnijezdo u bombama razorenoj Bavarskoj. U kontroverznim dnevničkim zapisima, JFK piše o svojoj fascinaciji nacističkim vođom koji je samo četiri mjeseca prije njegova posjeta Njemačkoj počinio samoubojstvo.

"Imao je bezgranično ambiciozne planove za svoju zemlju, što je poljuljalo mir u svijetu. Imao je u sebi "ono nešto", ono što u sebi nose samo legende", dio je zapisa iz dnevnika, koje je objavila njegova sadašnja vlasnica Deirdre Henderson.

Henderson, koja je radila kao asistentica u Uredu JFK-a, dobila je knjigu od svog bivšeg poslodavca kako bi dobila jasnu sliku o njegovim stavovima prema politici i nacionalnoj sigurnosti. 

Henderson vjeruje kako su JFK-ovi zapisi od iznimne važnosti, iako su stari sedam desetljeća. Istovremeno ga brani te tvrdi da su njegovi komplimentirajući zapisi o Hitleru ne trebaju shvatiti kao podrška zloglasnim zločinima koje je počinio.

"Kada piše da Hitler u sebi nosi nešto što imaju samo legende, misli na veo tajnosti koji ga je okruživao, a ne na zlo koje je cijeli svijet osjetio na svojoj koži. Nigdje u dnevniku nema ni jedne rečenice, niti indikacija da JFK opravdava nacističke zločine ili ideje koje su ih vodile", poručuje Henderson.

Henderson je za People rekla kako se JFK-ovo zanimanje za Hitlerovu ostavštinu može objasniti i time da je od najranijih dana pokazivao interes za povijest i dodatno obrazovanje.

"Zanimljiva je ta tajanstvenost koja je Hitlera okruživala - zašto je radio to što je radio. Mislim da to nikada nećemo saznati. Hitler je bio legenda- ali ne u pozitivnom smislu", kazala je.

JFK-ov Dnevnik će se naći na aukciji u 26. travnja u Bostonu, na stotu obljetnicu njegova rođendana.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • jovo_nanovo 27.03.2017.

    wir mussen die juden ausrotten

  • zemuncevic 24.03.2017.

    Hiki je mila majka u poredjenju sa cetnicima i JNA !!!!! Vi odmah brisite komunjare!!!!

  • -mariela- 24.03.2017.

    U vrijeme kada je Kennedy znao puno toga, obicni narod nije imao doticaj sa takvim informacijama. Danas i mi mozemo ponesto cuti i sami razluciti neke stvari. Znao je Kennedy zasto to govori.... Kao da danas zivi i govori. https://www.youtube.com/watch?v=KqX-Hx1mD-Y

Komentiraj...
Vidi sve komentare