To je to što me zanima!

Johnson i Corbyn otkrili zadnje karte: 'Borimo se za svaki glas'

I konzervativci i laburisti obećavaju radikalne promjene: Johnson se obvezao da će do kraja siječnja, nakon triju odgoda, izvući Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU-a
Vidi originalni članak

Nekoliko sati prije izbora presudnih za Brexit britanski premijer Boris Johnson i njegov laburistički protivnik Jeremy Corbyn otkrili su u srijedu svoje zadnje karte kako bi pobijedili na izborima.

Na završetku kampanje u kojoj je pekao krafne, mijenjao kotač na Formuli 1 i buldožerom rušio kartonski zid kao simbol "krize" u vezi s Brexitom, konzervativni čelnik je počeo dan dijeleći boce s mlijekom u Guiseleyju u Yorkshireu, na sjeveru Engleske, nemalo iznenadivši par koji mu je otvorio vrata.

Zatim je pripremao pitu s govedinom i s pivom koju je usporedio s dogovorom o Brexitu postignutom s Europskom unijom koji nije izglasan u parlamentu jer konzervativci nisu imali većinu zastupničkih glasova. Ako pobijedi, Johnson kani "podgrijati" tekst i ponovo ga poslužiti zastupnicima.

KAKAV MANEVAR 'O jeb** ti!': Johnson je pred novinarima zbrisao u hladnjaču

"Stavimo ga u pećnicu, zatvorimo vrata, izvadimo i evo, Brexit je gotov!", rekao je Boris Johnson.

Bivši gradonačelnik Londona koji je krajem srpnja došao na vlast uz obećanje da će izvući zemlju iz EU-a, svoje zadnje predizborne skupove organizira na sjeveru i u središtu Engleske i u Walesu, područjima tradicionalno sklonim Laburističkoj stranci, ali i Brexitu.

Njegov protivnik Jeremy Corbyn, predsjednik laburista, okupio je pristaše prije zore u Glasgowu, u Škotskoj, gdje se nada da će potući pristaše neovisnosti u SNP-u. Obećao je biračima "nadu" i "sigurnost" te napao Johnsona zbog neiskrenosti, optuživši ga da "daje obećanja koja sutrašnjicu pretvaraju u opsjenu".

Sučeljen s najnovijim usponom laburista u anketama, Johnson prijeti mogućnošću izostanka većine u parlamentu koji će produljiti političku krizu.

"Borit ćemo se za svaki glas", istaknuo je u srijedu.

ANKETE UOČI IZBORA Johnsonova pobjeda više nije sigurna - gubi većinu mandata

Po zadnjim anketama instituta YouGov Konzervativna stranka vodi sa 339 od 650 zastupničkih mjesta. To je 20 zastupnika manje nego u ranijim projekcijama tog instituta objavljenim 28. studenog, ali 22 više u odnosu na izbore 2017.

Institut navodi da bi takav rezultat bio "najveći uspjeh konzervativaca od 1987." za mandata Margaret Thatcher. No margina pogrješke, utjecaj eventualnog pragmatičnog glasovanja i najnoviji trend u korist Laburističke stranke možda bi mogli dovesti do parlamenta bez većine.

I konzervativci i laburisti obećavaju radikalne promjene: Johnson se obvezao da će do kraja siječnja, nakon triju odgoda, izvući Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU-a.

DUGOROČNI SMISAO Johnson razmišlja o ukidanju godišnje pretplate na BBC

Jeremy Corbyn obećava "zelenu industrijsku revoluciju" i milijarde za javne službe, napose za zdravstvo, koje trpe posljedice višegodišnje proračunske štednje.

Corbyn kani organizirati novi referendum o Brexitu, ali zauzima navodno "neutralno" stajalište, pa ga kritiziraju zbog nedovoljne jasnoće. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 12.12.2019.

    Europska unija ionako nije nikakva prava unija kao što je Američka unija EU ne radi ništa za svoje članice što je tužno, da su vladajući pravi iz EU oni bi se borili da Britanija ostane i pomagali bi članicama da rješavaju svoje probleme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare