To je to što me zanima!

Jorge Bucay: 'Hrvati, imate predivne ljude, hranu i zemlju’

Nisam jedini koji ima ovako dobro mišljenje o vašoj državi, pričao sam i s drugim piscima koji su mi rekli da ste gostoprimljivi i dragi, hvala vam zbog toga, rekao je argentinski pisac
Vidi originalni članak

Evo me u Zagrebu, zar mi je potrebno išta više? Ima mjesta u koja dolaziš opet, opet i opet, i u koja se vraćaš. Ja se u Zagreb vraćam, rekao je Jorge Bucay (69), pisac koji je došao u Hrvatsku kao gost sedmog Festivala svjetske književnosti. 

Pola sata prije predavanja argentinskog pisca u Hrvatskom glazbenom zavodu, red za ulaz protezao se na dobar dio Gundulićeve ulice. Kad je ušao u dvoranu, dobio je ogroman aplauz i ovacije, činilo se kao gostovanje rock zvijezde.

Na početku predavanja otkrio kako bi svi morali sebi postaviti tri pitanja koja bi morali dati zadovoljavajući odgovor, a to su: 'Tko sam', 'Gdje idem' i 'S kim idem'. To je potkrijepio pričama iz knjige koju je predstavio 'Priče koje su me naučile tko sam'. Počeo je s bajkom 'Ružno pače', jer mu je upravo tu bajku otac pričao svaki put prije spavanja. Bucay nije oduševljen samo Zagrebom, već cijelom Hrvatskom.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Hrvati, morate biti sretni jer imate predivnu zemlju i ljude. Hrana  vam je odlična, glazba također. I nisam jedini koji ima ovako dobro mišljenje o vašoj državi, pričao sam i s drugim piscima koji su mi rekli da ste gostoprimljivi i dragi, hvala vam zbog toga - priznao nam je.

Inače, on je rođen u Buenos Airesu, gdje je diplomirao medicinu te se specijalizirao za područje psihičkih bolesti. Kao psihijatar i psihoterapeut radio je u klinikama i ordinacijama, zatim je držao predavanja u knjižnicama, školama i kazalištima te je naposljetku stigao do radija i vlastitog programa na argentinskoj televiziji. Kasnije se posvetio svojoj drugoj aktivnosti, pisanju. Njegove knjige prevedene su na 24 jezika i postale su bestseleri u više od 30 zemalja.

Prije njega, predavanje je imao Burhan Sönmez, (54), jedan od najnagrađivanijih i najviše prevođenih suvremenih turskih autora. Od njegovih romana posebno se ističe ‘Istanbul, Istanbul', u kojem četvorica zatvorenika govore o dva Istanbula, vidljivome i podzemnome. Festival svjetske književnosti traje do 14. rujna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 24

  • 11.09.2019.

    Jorge ima sreću što nije tamne puti i što nije homić... Vidio bi on gostoprimstvo da je barem jedno od to dvoje. Geni, geni kameni!!!

  • 11.09.2019.

    Čovjek je pristojan i govori što svaki gost govori, ali naši kompleksaši nikako da pojma što je kurtoazna izjava. Pristojni ljudi uvijek vele nešto lijepo i u najvećoj vukohebini.

  • 11.09.2019.

    E moj prijatelju kad bi ti znao tko su Hrvatski pisci...

Komentiraj...
Vidi sve komentare