To je to što me zanima!

Još dvije naše alpinistice popele se na vrh svijeta

Još dvije članice hrvatske ekspedicije, Ena Vrbek i Milena Šijan, u 1.05 sati po hrvatskom vremenu popele su se na vrh Mt. Everest visok 8848 m
Vidi originalni članak

Još dvije članice hrvatske ekspedicije, Ena Vrbek i Milena Šijan, u 1.05 po hrvatskom vremenu popele su se na vrh Mt. Everest. Sestre Darija i Iris Bostjančić to su učinile u utorak. Kako javlja Hrvatski planinarski savez, Šiljan i Vrbek svoj su uspon počele u srijedu navečer oko 20.20 sati. Uspon do vrha trajao je osam i pol sati. Ena Vrbek (23) i Milena Šijan (40) najstarija su i najmlađa članica hrvatske ekspedicije, a obje su i pripadnice Gorske službe spašavanja. Na vrhu su ostale samo 15 minuta zbog jakog vjetra te su se već počele spuštati natrag po zaleđenom grebenu. Djevojke će se vjerojatno već u četvrtak vratiti u bazni logor. S njima je na vrh išao vođa šerpa Lakhpa Nuru. Riječanka Vedrana Simičević se zbog zdravstvenih problema vratila u Logor 2 i nije htjela zadržavati skupinu u usponu.
Sestre Bostjančić u petak će stići u bazni logor i pridružiti se ostatku ekspedicije. Naše alpinistice su se za osvajanje "Krova svijeta" pripremale 14 mjeseci. U osvajanje Mt. Everesta su krenule u ožujku.

UVIJEK SU HTJELE NA NEKI NOVI VRH
Darija je kao mala bolovala od alergije na prašinu i stalno su bile po vani, na izletima i eto tako su stigle do vrha svijeta, priča majka Đurđa Bostjančić za Slobodnu Dalmaciju. Dodaje da je Iris bila mirno dijete, a Darija njena suprotnost, no nadopunjuju se, a to nije promijenio i odlazak Iris na studij geologije. Darija se 1996. počela baviti alpinizmom i ubrzo povukla dvije godine mlađu sestru. Četiri godine kasnije popela se na Aconcaguu (6974 metara). Njen dečko Elvir Sulić, također penjač, vidio je da joj tolike visine nisu problem, pa joj je predložio nešto više od 7000 metara. 2007. popela se na Cho Oyu (8201 metar) s prvom ženskom alpinističkom ekspedicijom, a sam vrh osvojila je sa sestrom.
Darija radi kao medicinska sestra u opatijskoj Thalassotherapiji, a paralelno studira kineziologiju. Iris radi u Agenciji za zaštitu okoliša u Zagrebu. Majka priča i kako su uspjeli svladati sva tehnološka čuda kako bi na putovanjima uspijevali pratiti kćeri.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Bepo1606 21.05.2009.

    Spličanka i Zagrebčanka na krovu svijeta skupa.A ne ko Hajduk i Dinamo.

  • Pinturicchio 21.05.2009.

    UVIJEK SU HTJELE NA NEKI NOVI VRH hehe hehe hehe hehe

  • user_30565 21.05.2009.

    I ja cu kad skupim pare ^^

Komentiraj...
Vidi sve komentare