To je to što me zanima!

Još je jedna beba zaražena enterovirusom, poznato je i zdravstveno stanje ostalih

Enterovirus je široka grupa virusa, moguće je da ga nose i odrasli i djeca, a da nisu svjesni i i da su izvor infekcije. Treba poduzeti sve da se virus dalje ne širi, rekao je ravnatelj bolnice Goran Roić
Vidi originalni članak

Danas je u bolnici Sveti Duh u Zagrebu potvrđen još jedan pozitivan nalaz bebena enterovirus, prenosi N1.

- Jedno novorođenče je optušteno, drugo je u tijeku otpust, a dvoje je zadržano na bolničkom liječenju, nadamo se da će do kraja tjedna i one biti puštene - rekao je ravnatelj te bolnice Goran Roić i otkrio kakvo je njihovo stanje.

- Imali su povišenu tjelesnu temperaturu, a to treba ozbiljno shvatiti kod beba od pet dana. Jedno dijete uz to ima i urinarni infekt pa je na antibiotskoj terapiji - dodao je Roić.

OGLASILO SE I MINISTARSTVO Na Sv. Duhu je najmanje šestero beba zaraženo enterovirusnim meningitisom. Zabranili posjete

Ističe da je zbog samog virusa i rane životne dobi kao i nerazvijenog imuniteta potreban oprez, ali i da je ako se razvije meningitis, to puno ozbiljnije i kompleksnije stanje.

- Enterovirus je široka grupa virusa, moguće je da ga nose i odrasli i djeca, a da nisu svjesni i i da su izvor infekcije. Treba poduzeti sve da se virus dalje ne širi. Na vrijeme smo reagirali, poduzeli sve mjere da se infekcija ne širi - dodao je Roić objašnjavajući da se širi kapljično, a inkubacija traje od dva dana do dva tjedna.

ODRŽALI KONFERENCIJU Dolenec: 'Problem djece koja ne upišu vrtić nije nov'. Tomašević: 'Svako ljeto imamo enterovirus'

Podsjetimo, šest beba rođenih u bolnici Sveti Duh u Zagrebu između 8. i 12. lipnja zaraženo je enterovirusom, otkriveno je u utorak, nakon čega su informaciju potvrdili i iz same bolnice. Od šestero novorođenčadi njih troje je dobilo enterovirusni meningitis, teži oblik ove zaraze, ostalo troje je prošlo s lakšim oblikom - sa respiratrnim odnosno probavnim simptomima.

Ljeto je godišnje doba kad su virusi koji uzrokuju probavne smetnje vrlo učestali, s tim da je gotovo nemoguće prevenirati širenje virusa, odnosno zaraze. Prenose se preko prljavih ruku, ili predmeta koje je dirala zaražena osoba, kao i kapljičnim putem, a otporni su i na uobičajene dezinficijense, pa mogu više dana preživjeti na sobnoj temperaturi i ako se nađete na mjestu gdje je možda i dan, dva ranije bila zaražena osoba, vjerojatno nećete moći izbjeći zarazu. Najčešće se javljaju kod djece, a zaraze se posebno lako prenose tijekom boravka tamo gdje se okuplja više djece, primjerice u vrtiću, školi, ljeti na bazenu ili u igraonicama, na primjer, kaže pedijatar, prof. dr. sc. Milivoj Jovančević

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 1.mungos 21.06.2023.

    Mom djetetu otpali nokti od toga, čisto da ljudi znaju kojiko je gadno, mislim tu je još i flekovi i rane po tijelu, naravno visoka temparatura itd....

Komentiraj...
Vidi sve komentare