To je to što me zanima!

Josip Perković u pritvoru će ostati do izručenja Njemačkoj

U periodu od osam dana vanraspravno vijeće Županijskog suda mora donijeti odluku o njegovu izručenju. Perković tri dana od donošenja odluke ima pravo podnijeti žalbu
Vidi originalni članak

Bivši šef jugoslavenske, a potom i hrvatske obavještajne službe Josip Perković uhićen je rano jutros na zagrebačkoj adresi koja nije poznata javnosti. 

Perković je uhićen temeljem europskog uhidbenog naloga jer ga njemačko pravosuđe tereti za sudjelovanje u organizaciji ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Perković je, nakon ispitivanja u policiji, oko 15.30 sati doveden na zagrebački Županijski sud. Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio mu je pritvor u trajanju od osam dana. U tom periodu vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu mora donijeti odluku o njegovu izručenju

Perković tri dana od donošenja odluke ima pravo podnijeti žalbu Vrhovnom sudu, koje potom žalbu mora riješiti u naredna u tri dana. Znači, Josip Perković u pritvoru može biti 14 dana, a može se žaliti i na tu odluku.

Nobilo: Žalit ćemo se već sutra

- Sudac istrage nije naveo razloge pritvaranja, jer smatra da to prema Zakonu o kaznenom postupku nije nužno. Tužilaštvo, a i ja osobno smatram drugačije zbog čega ćemo se najvjerojatnije već sutra žaliti. Naravno da se protivno izručenju jer za to nema razloga, rekao je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo i dodao da je zdravlje Josipa Perkovića takvo da na samo izručenje ne bi trebalo utjecati. Naime, Perković boluje od nekih kroničnih bolesti.

Nobilo je ranije danas rekao kako se njegov klijent protivi izručenju Njemačkoj jer smatra da tamo ne bi imao pošteno suđenje.

- Osim toga, smatra da je u tom predmetu nastupila zastara, a u Hrvatskoj su u tom slučaju već bila dva odbačaja - kazao je Nobilo.

Nobilo: Vjerojatno je i Mustaču određen pritvor

Zdravko Mustač uhićen je, također, jutros u Svetoj Nedelji. Mustač je Perkoviću bio nadređen u jugoslavenskoj tajnoj službi. Nobilo je rekao da ne zna je li na sudu u Velikoj Gorici Mustaću određen pritvor, ali pretpostavlja da je.

Osim Perkovića i Mustača uhitili još osam ljudi

Policija je priopćila kako su u srijedu 1. siječnja do 12 sati na području Policijskih uprava zagrebačke, osječko-baranjske, varaždinske, šibensko- kninske i krapinsko-zagorske uhitili 10 ljudi zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela ubojstva, razbojništva, zloporaba opojnih droga, silovanja i dr. 

Istaknuli su kako pri uhićenjima nije bilo uporabe sredstava prisile te da je daljnja provedba postupka predaje u djelokrugu rada nadležnih pravosudnih tijela, odnosno suda i državnog odvjetništva. 

Jedna osoba koju su priveli u Šibensko-kninskoj županiji puštena je na slobodu jer je Austrija protiv nje obustavila postupak.

Idi na 24sata

Komentari 155

  • Pajo Pavo 02.01.2014.

    a kako možete biti dosadni s njim, malo hoće reći istinu, malo neće...jooj ništa pametno

  • Zmar116 02.01.2014.

    Perković je bio čovjek kojem je Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednil najviše vjerovao...Nevjerovatno da to nitko ne istiće u prvi plan..Perković je oformio hrvatske tajne službe te nadzirao i organizirao nabavu oružja za Hrvatsku vojsku za vrijeme Domovinskog Rata...Postavlja se pitanje zašto ga je tuđman odabarao da odrađuje te stvari ako je imao toliko putra na glavi...A posve nam je jasno zašto do sada u Hrvatskoj mu nije bilo suđeno..Prije 90-tih je bio u zaštiti jugoslavije ,a poslije 90-te Hrvatske države..Iako sam mišljenja da čovjeka koji je stvarao hrvatsku tajnu službu i organizirao nabavu oružja za vrijeme rata nipošto ne treba izrućiti nijednoj stranoj državi.Trebalo mu se već odavno suditi u Hrvatskoj....

  • jožek2 02.01.2014.

    Kako se sad tresu gaće i onima koji su se tobože najviše zalagali i galamili da se Perković preda Njemačkoj,jer bit će otkrivena i neka imena današnjih velikih domoljuba koji su bii upeteni u takve igre, a neki su na žalost ili sreću umrli kojima je Perković bio najbliži suradnik i prijatej te se spasili odgovornosti , al.i ipak saznat će se prava istina

Komentiraj...
Vidi sve komentare