Obavijesti

News

Komentari 155

Josip Perković u pritvoru će ostati do izručenja Njemačkoj

Josip Perković u pritvoru će ostati do izručenja Njemačkoj
20

U periodu od osam dana vanraspravno vijeće Županijskog suda mora donijeti odluku o njegovu izručenju. Perković tri dana od donošenja odluke ima pravo podnijeti žalbu

VIDEO

Bivši šef jugoslavenske, a potom i hrvatske obavještajne službe Josip Perković uhićen je rano jutros na zagrebačkoj adresi koja nije poznata javnosti. 

Perković je uhićen temeljem europskog uhidbenog naloga jer ga njemačko pravosuđe tereti za sudjelovanje u organizaciji ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Perković je, nakon ispitivanja u policiji, oko 15.30 sati doveden na zagrebački Županijski sud. Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio mu je pritvor u trajanju od osam dana. U tom periodu vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu mora donijeti odluku o njegovu izručenju

Perković tri dana od donošenja odluke ima pravo podnijeti žalbu Vrhovnom sudu, koje potom žalbu mora riješiti u naredna u tri dana. Znači, Josip Perković u pritvoru može biti 14 dana, a može se žaliti i na tu odluku.

Nobilo: Žalit ćemo se već sutra

- Sudac istrage nije naveo razloge pritvaranja, jer smatra da to prema Zakonu o kaznenom postupku nije nužno. Tužilaštvo, a i ja osobno smatram drugačije zbog čega ćemo se najvjerojatnije već sutra žaliti. Naravno da se protivno izručenju jer za to nema razloga, rekao je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo i dodao da je zdravlje Josipa Perkovića takvo da na samo izručenje ne bi trebalo utjecati. Naime, Perković boluje od nekih kroničnih bolesti.

Nobilo je ranije danas rekao kako se njegov klijent protivi izručenju Njemačkoj jer smatra da tamo ne bi imao pošteno suđenje.

- Osim toga, smatra da je u tom predmetu nastupila zastara, a u Hrvatskoj su u tom slučaju već bila dva odbačaja - kazao je Nobilo.

Nobilo: Vjerojatno je i Mustaču određen pritvor

Zdravko Mustač uhićen je, također, jutros u Svetoj Nedelji. Mustač je Perkoviću bio nadređen u jugoslavenskoj tajnoj službi. Nobilo je rekao da ne zna je li na sudu u Velikoj Gorici Mustaću određen pritvor, ali pretpostavlja da je.

Osim Perkovića i Mustača uhitili još osam ljudi

Policija je priopćila kako su u srijedu 1. siječnja do 12 sati na području Policijskih uprava zagrebačke, osječko-baranjske, varaždinske, šibensko- kninske i krapinsko-zagorske uhitili 10 ljudi zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela ubojstva, razbojništva, zloporaba opojnih droga, silovanja i dr. 

Istaknuli su kako pri uhićenjima nije bilo uporabe sredstava prisile te da je daljnja provedba postupka predaje u djelokrugu rada nadležnih pravosudnih tijela, odnosno suda i državnog odvjetništva. 

Jedna osoba koju su priveli u Šibensko-kninskoj županiji puštena je na slobodu jer je Austrija protiv nje obustavila postupak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao