To je to što me zanima!

Josipović: Iz njihovih humaka više ne smije klijati sjeme zla

Predsjednik Ivo Josipović je na svojem Facebooku u petak povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima objavio poruku
Vidi originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović je na svojem Facebook profilu u petak povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima objavio sljedeću poruku: 

"Ahmići, Bleiburg, Jadovno, Jasenovac, Kampor, Križančevo Selo, Ovčara, Paulin Dvor, Sarajevo, Sijekovac, Srebrenica, Tezno… Na ovom strašnom i predugačkom nizu boli, na desetcima spomenika i neobilježenih grobnica odao sam počast žrtvama rata, totalitarizama i mržnje, duboko vjerujući kako iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla.

Prošlost ne možemo mijenjati, ali iz nje moramo učiti.

Obilježavajući Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, sjećamo se svih žrtava totalitarizma. Sjećamo se i žrtava ratova širom svijeta jer su i ratovi i nehumana djela za vrijeme rata u svojim korijenima često imali totalitarizam ili mržnju i prezir prema čovjeku i njegovu životu. Svjesni smo kako iskrenog pomirenja i oprosta nema bez uvažavanja žrtve, bez zajedničkog sjećanja i sućuti prema svim nevinim žrtvama. Osuđivati totalitarne i autoritarne režime i tendencije, učiti o njihovim uzrocima i posljedicama te čuvati mir, demokraciju i ljudska prava, znači biti odgovoran prema budućnosti. Europa je u prošlom stoljeću imala i previše povijesnih lekcija koje se više nikada ne smiju ponoviti.

Zato, sjećajući se žrtava totalitarističkih režima i svih ratova, uz dostojanstvo i odgovornost, gradimo zajedničku Europu mira, pluralizma, demokracije i ljudskih prava".

Idi na 24sata

Komentari 95

  • svjedok_vremena 07.09.2013.

    Procitao sam sve vase komentare i moram Vam poruciti, ne poznajete elementarne cinjenice iz nase povijesti. Neznam koje ste skole zavrsili i pohadjali, ali ne razlikujete vrijeme, okolnosti, niti ista sto je utjecalo na nasu povijest u zadnjih 100g-ina.

  • Mladen Matanic 24.08.2013.

    Predsjedniče Josipoviću to je veliki pomak da se čuje iz vaših usta da osuđujete sve totalitarne sisteme i uvažavate nevine žrtve i one kojima nije pravedno suđeno,volio bi od vas i ministra branitelja Matića čujem da se izjasnite o slučaju lex Perković i da napokon budete predsjednik svojih građana i Matić predstavnik branitelja ne bojeći se što će vam stranačke kolege zamjeriti i da ne koristiti samo u izborne svrhe takve izjave.

  • najiram 10 24.08.2013.

    nemogu sinovi suditi svojim očevima stričevima i ostalim jataganjcima u krvavom piru nad razoružanim vojnicima koja da se pitalo nikad nebi bili vojnici...poubijanoj djeci ženama radi čiste pljačke i otimačine...ljudi su bježali pred frontom koju je vodila komunistička zvijer koja nije pitala več ubijala svakog tko im se nije svidio ili koji je imao nešto što mu je trebalo oteti.....zato josipoviču ako imaš imalo poštenja i srama pokreni konačno istragu i sudske procese za zločine koje je komunizam učinio...i tada više neče klijati mržnja iz grobova znanih a još više neznanih....ako je bilo po pravu zašto krijete grobove ubijenih likvidiranih koje je noč pojela...sramite se jer ostali zločini su suđeni i osuđeni sam konunistički nije.....vi ste najgora nočna mora za hrvatsku mrzite hrvatsku pljačkate i nemilo trošite novac teškom mukom zarađen od radnika...maknite več jednom suce koji su ocijene dobili poklonjene jer svi znamo kako je to išlo i još ide podobni.........smrt fašizmu i komunizmu jer to je mindeč forma....

Komentiraj...
Vidi sve komentare