To je to što me zanima!

Jovanović i sindikati potpisali kolektivni ugovor o školama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kolektivi ugovor za zaposlenike srednjih škola usklađen je s temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe, ali uvažava specifičnosti srednjoškolskog sustava
Vidi originalni članak

U Banskim dvorima ministar obrazovanja Željko Jovanović s predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama potpisao je kolektivni ugovor za zaposlene u tom sustavu nakon što su se članovi sinidikata na referendumu o njemu pozitivno izjasnili. Ministar je kazao da su pregovori bili teški, ali su vođeni željom da se sustav učini boljim unatoč nestašici novca i prekomjernom deficitu. Zadovoljan je što je kolektivni ugovor potpisan upravo u Banskim dvorima jer se time još jednom pokazalo da je ovoj Vladi obrazovanje na prvom mjestu.

- Uvjeren sam da sam kroz ove pregovore naučio jako puno i da ću zbog njih biti bolji ministar u ostatku svog mandata - rekao je Jovanović.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kolektivi ugovor za zaposlenike srednjih škola usklađen je s temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe, ali uvažava specifičnosti srednjoškolskog sustava pa se nastavnicima jamče dodaci na otežane uvjete rada i rad s djecom s teškoćama u razvoju. S obzirom da su ukidanjem tzv. dodatka na vjernost najviše pogođeni nastavnici dogovoreno je da oni koji imaju 30 i više godina staža u neposrednom odgojnom radu imaju pravo na umanjenu normu za dva školska sata, ali bez smanjenja plaće. Novi kolektivni ugovor ne sadrži odredbe o prijevozu zaposlenika već će se za troškove prijevoza primjenjivati odredbe Temeljnog kolektivniog ugovora. Time će se uštedjeti na troškovima prijevoza zaposlenika koji stanuju na udaljenosti manjoj od dva kilometra od radnog mjesta što će proračunu donijeti godišnje uštede oko 200.000 kuna.

Zamjenica predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branka Pavoković zadovoljna je što je bilo dovoljno sluha da se kolektivni ugovor dogovori i potpiše prije ispita državne mature kako bi učenicima osigurali mir i postizanje dobrih rezultata. Nada se da će novi ugovor potpisati u vremenima ekonomskog boljitka. Ministar Jovanović na nastavak dijaloga i potpisivanje kolektivnog ugovora pozvao je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji je jedini iz obrazovnog sustava odbio potpisati ugovor te je zaprijetio štrajkom.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • user_132431 23.05.2014.

    Prodali se sindikati za judine škude.

  • m_rock 23.05.2014.

    A ovi sindikalci neznaju onu izreku. "Ko sa vragom tikve sadi od glavu mu se razbijaju."

  • fijuman 23.05.2014.

    ma ako samo malo budemo pametni nikada više niti hdz-a niti sdp-a jer su nas i jedni i drugi doveli na dno dna i prezadužili barem 1milijardu godina unaprijed. priliku trebamo dati mladim obrazovanim ljudima koji nisu anovi niti jedne stranke i koji nisu imali ruke u pekmezu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare