Obavijesti

News

Komentari 29

Jovanović i sindikati potpisali kolektivni ugovor o školama

Jovanović i sindikati potpisali kolektivni ugovor o školama
2

Kolektivi ugovor za zaposlenike srednjih škola usklađen je s temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe, ali uvažava specifičnosti srednjoškolskog sustava

VIDEO

U Banskim dvorima ministar obrazovanja Željko Jovanović s predstavnicima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama potpisao je kolektivni ugovor za zaposlene u tom sustavu nakon što su se članovi sinidikata na referendumu o njemu pozitivno izjasnili. Ministar je kazao da su pregovori bili teški, ali su vođeni željom da se sustav učini boljim unatoč nestašici novca i prekomjernom deficitu. Zadovoljan je što je kolektivni ugovor potpisan upravo u Banskim dvorima jer se time još jednom pokazalo da je ovoj Vladi obrazovanje na prvom mjestu.

- Uvjeren sam da sam kroz ove pregovore naučio jako puno i da ću zbog njih biti bolji ministar u ostatku svog mandata - rekao je Jovanović.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Kolektivi ugovor za zaposlenike srednjih škola usklađen je s temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe, ali uvažava specifičnosti srednjoškolskog sustava pa se nastavnicima jamče dodaci na otežane uvjete rada i rad s djecom s teškoćama u razvoju. S obzirom da su ukidanjem tzv. dodatka na vjernost najviše pogođeni nastavnici dogovoreno je da oni koji imaju 30 i više godina staža u neposrednom odgojnom radu imaju pravo na umanjenu normu za dva školska sata, ali bez smanjenja plaće. Novi kolektivni ugovor ne sadrži odredbe o prijevozu zaposlenika već će se za troškove prijevoza primjenjivati odredbe Temeljnog kolektivniog ugovora. Time će se uštedjeti na troškovima prijevoza zaposlenika koji stanuju na udaljenosti manjoj od dva kilometra od radnog mjesta što će proračunu donijeti godišnje uštede oko 200.000 kuna.

Zamjenica predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branka Pavoković zadovoljna je što je bilo dovoljno sluha da se kolektivni ugovor dogovori i potpiše prije ispita državne mature kako bi učenicima osigurali mir i postizanje dobrih rezultata. Nada se da će novi ugovor potpisati u vremenima ekonomskog boljitka. Ministar Jovanović na nastavak dijaloga i potpisivanje kolektivnog ugovora pozvao je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji je jedini iz obrazovnog sustava odbio potpisati ugovor te je zaprijetio štrajkom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.