To je to što me zanima!

Jurij Gagarin u svemir poletio prije 50 god. tražeći kobasice

U orbiti zahvaljujući Hrvatu: Riječanin Roberto Bartini bio je mentor ruskom “ocu svemirskog programa” te vodeći član tima koji je organizirao Gagarinov let
Vidi originalni članak

Više od 700 stranica tajnih dokumenata teksta o letu Jurija Gagarina objavile su ruske tajne službe uoči 50 obljetnice prvog čovjekova leta u svemir. Tog 12. travnja 1961. godine tajne službe snimile su razgovor između ruskog astronauta Jurija Gagarina i šefa ruskog svemirskog programa Sergeja Koroljeva. Prije nego što je Gagarin poletio u orbitu, s Koroljevim je raspravljao o tomu hoće li mu pri povratku na Zemlju dostajati hrane. A u zalihama je imao 63 kobasice za samo 108 minuta leta. Također, Sovjeti su strahovali kako će se Gagarin u bestežinskom stanju onesvijestiti te da im neće moći prenijeti što vidi oko sebe.

Među zaslužnima za uspjeh prvog leta s ljudskom posadom je rođeni Riječanin Roberto Bartini. Živio je u Moskvi. Bio je dizajner zrakoplova i vrhunski fizičar. Sergej Koroljev inzistirao je da mu Bartini bude mentor i vodeći član tima zbog znanja o aerodinamici, dizajnu letjelica i motora. Bartini je osmislio krila uz pomoć kojih je letio Gagarinov modul. U Rijeci su pokrenuli akciju da mu dodijele ulicu koja će nositi njegovo ime.

Gagarin je ušao u povijest kao prvi čovjek u svemiru. Poginuo je kao probni pilot pri rutinskom letu u dvosjedu 1968. godine.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • user_58748 12.04.2011.

    Hrvati uspijevaju sve.Jedni su u programu za odlazak na mjesec,drugi bio mentor gagarinu...itd,a ovi naši danas će uspjeti da nas odvedu u 3p....materine uz mentora jacu.

  • user_92332 12.04.2011.

    A vodka uz kobase ?? I danas, nakon 50 god. Rusi su jedini koji mogu u svemir.

  • areljano 12.04.2011.

    ahahhah kobasice hahahah mogo je i pastete trazit GAVRILOVIC,,"jedite pastete !!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare