To je to što me zanima!

Kabul pred padom? Talibani silovito napreduju, SAD šalje vojsku zbog evakuacije građana

Talibani su u samo nekoliko dana pregazili 15 od 34 pokrajinska glavna grada. Talibani su zauzeli i drugi najveći grad u zemlji Kandahar. SAD i Britanci vojskom će zaštititi evakuaciju vlastitih građana
Vidi originalni članak

Talibanski militanti su do petka zauzeli tri velika afganistanska grada i cijeli niz pokrajinskih prijestolnica, bilježeći velike vojne uspjehe posljednjih tjedana na terenu, javlja DPA i ističe da sunitski ekstremisti stežu obruč oko Kabula čija je sudbina sada neizvjesna.

Feruz Koh, glavni grad pokrajine Ghor u središnjem Afganistanu s nešto više od 132.000 stanovnika, posljednji je u nizu koji je pao u ruke talibana. Snage sigurnosti i gradski dužnosnicu grad su napustili jutros.

U zapanjujućem "blitzkriegu", talibani su u samo nekoliko dana pregazili 15 od 34 pokrajinska glavna grada.

AFGANISTAN PRED PADOM Talibani zauzeli Kandahar, traje evakuacija diplomata iz zemlje

Talibani su zauzeli i drugi najveći grad u zemlji Kandahar koji se smatra središtem talibana - etničkih paštunskih boraca i zagovornika najstrožeg šerijata.

Ranije su zauzeli i glavni grad istoimene zapadne pokrajine Herat koji je treći najveći grad u Afganistanu, te Lashkar Gah glavni grad pokrajine Helmand na jugu zemlje i grad Quala-e-Naw na sjeverozapadu države. 

Zbog brzog i silovitog  napredovanja talibana, SAD će poslati 3.000 vojnika u Afganistan da bi pomogli evakuirati američke diplomate.

Britanija će rasporediti oko 600 vojnika koji će pomoći u evakuaciji njezinih državljana, a slično namjeravaju postupiti i ostala veleposlanstva. 

Za potrebe evakuacije američkog diplomatskog osoblja iz Kabula, 3000 američkih vojnika osiguravat će aerodrom, tisuću će ih biti u Kataru za tehničku i logističku podršku, a još 4000 će ih biti u pričuvi u Kuvajtu za eventualno slanje pojačanja, što je mnogima oživjelo bolna sjećanja na pad Sajgona. 

Brzina ofenzive je među Afganistancima izazvala kritike zbog odluke Joea Bidena o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon 20 godina.

RJEŠENJE SUKOBA NEIZGLEDNO Talibani ne žele pregovore dok je na vlasti Ašraf Gani

- Posljednje vijesti o evakuaciji i naglom slanju vojske izgledaju kao priprema za pad Kabula - rekao je vodeći republikanski senator Mitch McConnell. 

- Odluke predsjednika Bidena guraju nas prema još gorem nastavku ponižavajućeg pada Sajgona 1975. - rekao je. 

Biden se i sam referirao na usporedbe sa Sajgonom u lipnju, kad su talibanske akcije tek dobivale na zamahu, i odlučno ih odbacio. 

Nema šanse "da ćete vidjeti situacije zbog kojih bi ljude podizali helikopterom s krovova iz Afganistana", rekao je. 

Sada vlade diljem svijeta nadu polažu u političko rješenje kako bi se obustavile borbe.

Katar, domaćin održanih političkih pregovora između zaraćenih strana u Afganistanu, u petak je izdao priopćenje u kojem 13 izaslanika, uključujući EU i UN, pozivaju talibane da smjesta prekinu napade na urbana središta.

Pakistanski premijer Imran Khan je rekao da su ga talibani obavijestili da neće pregovarati s vladom u Kabulu sve dok je na vlasti predsjednik Ashraf Ghani.

Ghani je više puta kazao da će predati vlast demokratski izabranom nasljedniku.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • 14.08.2021.

    Vjerujem da nam je svima zao ali odluku o povlacenju je donio Trump samo istine radi,a jos dok sam u skoli bio za Afganistan su rekli da je to jedina zemlja koju nitko nikad nije osvojio.Britanci,Rusi,Amerikanci su podvili rep a ako oni sami hoce biti divljaci zatvoreni sami u sebe nek budu samo treba napraviti sanitarni koridon da ne izvoze nered drugima.

  • skija 13.08.2021.

    Jel se nastavilo testiranje,zivo me zanima🧐🧐

  • 13.08.2021.

    Bolje da šalju bombe/rakete talibanima, nego da šalju vojsku.Eto to je politika SAD-a.

Komentiraj...
Vidi sve komentare