To je to što me zanima!

Kajtazi: Očekujem iduće godine jednu kolonu u Jasenovcu

I ove godine u Jasenovac idu dvije kolone. Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi kaže između ostalog je razlog povijesni revizionizam i Bleiburg
Vidi originalni članak

Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi osvrnuo se na najavljene vaučere za Rome, zašto ćemo ponovno imati više kolona u Jasenovcu i na odnose unutar vladajuće većine. S Kajtazijem je razgovarala Andrea Barać.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja. Veljko Kajtazi uputio je svim Romima čestitku i potom upozorio na probleme s kojima se romska nacionalna manjina suočava u Hrvatskoj.

- Konkretno u Hrvatskoj, za razliku od 22 ostale priznate nacionalne manjine, romska nacionalna manjina ima nekoliko strateških dokumenata, ali se jako slabo provode. Kao da naše društvo ne želi promjene u romskoj zajednici. Ne možemo reći da je tradicija Roma da se ne ide u školu, da se ne radi, da su zamazani i prljavi - rekao je.

Incidenti u Vukomercu, pucnjava u Dubravi, prosvjed stanovnika Petruševca zbog useljavanja romskih obitelji... koliko ovakve epizode šete Romima i kako popraviti percepciju javnosti?

 - Nije uopće bitno je li to tučnjava, svađa ili krađa, uvijek se prozivaju romska zajednica ili Romi. Nisam čuo da je netko prezentirao neki dobar primjer pripadnika romske zajednice i to je jedan od razloga zašto se mnogi ne žele deklarirati kao Romi  - kaže Kajtazi. 

Kao predstavnik manjine uvijek je uz vladajuće. Na pitanje kako komentira kritike da se radi o priklanjanju radi vlastitih ciljeva i ucjenjivačkoj politici, odgovorio je:

-  Ne sjećam se da sam nešto tražio ili zaprijetio Vladi. Odnos s vladajućima i premijerom, ne mogu za sad reći da je odličan, ali je dosta dobar. Imam zamjerku. Smatram da se operativni program za Rome presporo sprovodi.

I ove godine u Jasenovac idu dvije kolone. Kajtazi kaže između ostalog je razlog povijesni revizionizam i Bleiburg. Na pitanje je li s premijerom razgovarao o Bleiburgu i hoćemo li ikad više imati jednu kolonu, rekao je:

-  Nismo ušli u detalje, ali jesmo razgovarali. Na tragu smo da nešto po tom pitanju učinimo. Možda nećemo učiniti sad, ali ako nastavimo s ovakvim razgovorima i pregovorima, mislim da ćemo do iduće godine sigurno nešto napraviti i očekujem da ćemo iduće godine imati jednu kolonu.

Prijedlog međimurskog župana Matije Posavca o uvođenju vaučera za Rome nije ništa drugo nego njegova predizborna kampanja za europske izbore, ponovio je Kajtazi. 

-  Dat ću sve od sebe da do toga ne dođe i vjerujem da neće doći jer ne možete s vaučerom platiti autobusnu kartu ili dati djetetu za sendvič - istaknuo je.

O ovoj temi nije razgovarao s premijerom Plenkovićem.

-  Nema potreba kad to nije stav Vlade. Dok šute sigurno me podržavaju - ističe Kajtazi.

Kajtazi je jučer predstavio svoju knjigu 'Indija - putovanje u pradomovinu'. Zahvalio se indijskoj ambasadi u Zagrebu i indijskom ministarstvu vanjskih poslova na protokolu na diplomatskoj razini 'ovakvom je mogao samo sanjati'.

-  Mislim da je san svakog Roma obići svoju pradomovinu. To je istovremeno bio moj san i drago mi je da sam ga ostvario.Jako je teško svoje osjećaje prenijeti u knjigu, ali mislim da sam uspio - kaže.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Velečasni 1 02.04.2019.

    Kajtazi, kada ćeš srediti svoje u Međimurju?

  • sitnozubi 02.04.2019.

    sva nam čast da nam jedan čađavi zbori svaki dan kaj mu padne na nepismenu labrnju...strava stvarno imamo državu!!

  • spring19 02.04.2019.

    znači tako,ove će se godine plenković još ljubakat s ustašijom radi ercegovačkih glasova, a hrvatsku ko hebe, nek se sramotimo

Komentiraj...
Vidi sve komentare