To je to što me zanima!

Kakav ulov: U Kambodži ribari uhvatili najveću slatkovodnu ribu do sad, 300 kila tešku ražu

Raža je duga 3.98 metara i široka 2.2 metra. Nakon što su na nju postavili oznaku za praćenje istraživači su je pustili natrag u rijeku
Vidi originalni članak

Iz rijeke Mekong u Kambodži ribari su izvukli spektakularan ulov - ogromnu ražu tešku 300 kilograma što je najveća slatkovodna riba ikad dokumentirana, ispričali su znanstvenici za BBC. Ranije je rekordni ulov bio 293 kilograma težak mekonški divovski som ulovljen na Tajlandu 2005. godine. 

- U 20 godina istraživanja divovskih riba u rijekama i jezerima na šest kontinenata, ovo je najveća slatkovodna riba koju smo susreli ili koja je dokumentirana bilo gdje u svijetu - rekao je Zeb Hogan, biolog koji vodi konzervatorski projekt Wonders of Mekong.

Projekt očuvanja surađuje s Upravom za ribarstvo Kambodže kako bi uspostavili mrežu ribara koji surađuju s istraživačima i upozoravaju ih u slučaju da ulove divovsku ili ugroženu ribu.

- Pronalaženje i dokumentiranje ove ribe je izvanredan i rijedak znak nade, još više jer se dogodilo u Mekongu, rijeci koja se trenutno suočava s brojnim izazovima - rekao je Hogan koji je ujedno i profesor na Sveučilištu u Nevadi.

Rijeka Mekong ima visko stupanj bioraznolikosti, ali njen ekosustav je ugrožen zbog brana, prekomjernog izlova i zagađenja. Rijeka teče od Tibetanske visoravni kroz Kinu, Mjanmar, Tajland, Laos, Kambodžu i Vijetnam.

U noći 13. lipnja lokalni ribar s otoka Koh Preah nazvao je istraživače i javio im da je ulovio 'vrlo veliku' ražu. Ispostavilo se da je duga 3.98 metara i široka 2.2 metra.

Istraživači su ražu opremili oznakom za praćenje i nakon toga je pustili natrag u rijeku.

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Orfej 20.06.2022.

    Zar i to postoji? Slatkovodna velika raža.

Komentiraj...
Vidi sve komentare