To je to što me zanima!

'Kako braniti kršćane u svijetu, ako nećemo muslimane doma'

Vidjeli smo da izolacija ne pomaže. Izbjeglice se neće zaustaviti samo zato što smo mi sagradili ogradu, i sama sam dovoljno dugo živjela iza ograde, rekla je Merkel
Vidi originalni članak

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je vlade istočnoeuropskih zemalja koje odbijaju prihvatiti izbjeglice optuživši ih da popuštaju predrasudama i zaboravljaju vlastitu prošlost, piše u četvrtak portal Politico.

Merkel je te komentare iznijela na sastanku zatvorenom za javnost sa zastupnicima iz Europske pučke stranke (EPP, desni centar) prije nego što se u srijedu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom zajednički obratila Europskom parlamentu.

Ne imenujući Mađarsku, Češku, Slovačku i neke baltičke zemlje, redom protivnice prihvata izbjeglica, Merkel je rekla da bi te članice Europske unije najbolje trebale znati kako je to živjeti iza ograde jer su same prošle to iskustvo.

- Mi istočni Europljani - a ja sebe smatram istočnom Europljankom - vidjeli smo da izolacija ne pomaže. Izbjeglice se neće zaustaviti samo zato što smo mi sagradili ogradu, i sama sam dovoljno dugo živjela iza ograde - rekla je Merkel koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj.

- Oni koji su imali sreće doživjeti kraj Željezne zavjese sada misle da se mogu potpuno isključiti od pojedinih pojava koje prate globalizaciju - kazala je Merkel.

Merkel je istaknula da se o tome ne može pregovarati. 

- Tko smo mi da branimo kršćane diljem svijeta ako kažemo nećemo muslimane ili džamiju u našoj zemlji. To tako ne ide - rekla je Merkel.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • HortensiaPavic 11.10.2015.

    i jos, kada Hrvatska bude imala onaj gospodarski rast kao Njemacka i kada Hrvati budu zaradivali barem 2000 eura neto na mjesec, onda Hrvatska moze poceti razmisljati o primanju i smjestaju izbjeglica. Do tada, prioritet joj je da se brine za svoje gradane

  • HortensiaPavic 11.10.2015.

    kada i gdje su to tisuce ili milioni Krscana navalili naseliti se u neku muslimansku zemlju? Covjek se ne moze oteti dojmu da gospodja koja na geografskoj karti ne zna pokazati gdje lezi Berlin, nema dovoljno ni povijesnog ni drugih potrebitih znanja za davanje ovakvih izjava. A obzirom na njenu politicku karijeru u istocnoj Njemackoj, u koju su njeni roditelji preselili iz zapadne Njemacke (Hamburg), nije se dobio dojam da je ona bila protiv ograde kojom se ogradila istocna Njemacka. Uostalom ta je ograda bila za one koji su htjeli van

  • Mercedes s klasa 09.10.2015.

    Vi sa sjevera europe bi prije svega trebali promisliti o geopolitičkim potezima koje planirate poduzeti. Vi ste zajedno sa vašim milim SAD-om srali po bliskom istoku i sjeveru afrike sa kojekakvim arapskim proljećima, sa rušenjem država koje su imale svoje institucije i nisu bile niti približno diktatorske kakvo vi to prikazujete. Nadali ste se valjda kad porušite institucije u Libiji, Egiptu, Iraku, Siriji i drugim državama da ćete lakše moći doći do prirodnih bogatstava tih država. I bili ste u pravu. Instalirane su potkupljive, slabe, marionetske vlade koje su amenovala vaša gusarenja po tim državama i to za šaku eura i bižuterije. E dečki vaša sraćkanja su dovela do stvaranja kojekakvih kalifata i vala migranata i izbjeglica. Koliko znam istočna europa i Hrvatska niti je tamo izazivala ratove, niti tamo ratovala, niti je tamo gusarila, a vi jeste. E pa onda gospodo draga izvolite preuzeti odgovornost za svoje postupke i za sva sranja koja će iz njih proizaći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare