To je to što me zanima!

Kako je papa Franjo pomirio SAD i Kubu nakon 50 godina

Karipski otok i jedna od dvije komunističke zemlje na svijetu opet će postati igralište američkih bogataša. Čini se kako Kuba Fidela Castra broji svoje zadnje dane
Vidi originalni članak

Zaključio sam da bismo trebali pokušati normalizirati svoje odnose s Kubom, napisao je američki predsjednik Jimmy Carter u ožujku 1977. godine. Bio je to jedini pokušaj pomirenja dvije zemlje do nedavno. Napetosti traju od 1961. godine, kad je SSSR postavio nuklearne bojne glave na Kubu. SAD je uveo potpuni embargo 1962. godine. U međuvremenu je Jimmy Carter 2002. godine postao prvi, doduše bivši, predsjednik SAD-a koji je posjetio Kubu i susreo se s Raulom Castrom. Barack Obama prošli je tjedan razbio led i izgovorio isto što i Carter prije 37 godina.

- Amerika je danas odlučila osloboditi se okova prošlosti kako bismo omogućili bolju budućnost kubanskog naroda, američkog naroda, cijele naše hemisfere i svijeta. Vrijeme je za novi pristup - rekao je Barack Obama u srijedu. Dan prije razgovarao je s kubanskim predsjednikom Castrom sat vremena telefonski. Prvi je to razgovor dvaju aktualnih vođa tih zemalja otkad je krize. U to se vrijeme u SAD-u izmijenilo deset predsjednika, a na Kubi dva, i obojica su Castro. Veliku je ulogu u svemu imao Vatikan, odnosno papa Franjo, koji se angažirao kako bi stvorio uvjete za razgovor SAD-a i Kube. Nastavio je tako napore pape Ivana Pavla II., koji je 1998. godine na Kubi poželio da se ta država “otvori svijetu, i da se svijet otvori njoj”. Prošle godine počeli su tajni razgovori najviših američkih i kubanskih dužnosnika koje je uglavnom organizirao Vatikan, a sve je rezultiralo službenim najavama normalizacije odnosa.

>>>  Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 30

  • Ifeoma Nnenna Dieke 01.01.2015.

    Pomirio ih je papa Putin i trenutna situacija s Rusijom.

  • nistfiftyfifty 01.01.2015.

    Nije Papa za to zasluzan nego se Ameri sad kada se zakacli sa Rusima napravili taj potez da nebi Cuba sa Rusima se opet jace sblizila jel nebi amerima bilo zdravo da im Rusi stacioniraju Vojsku i oruzje u Cubu jel su braca po ideoloziji !!

  • ujojeb 01.01.2015.

    nedaj bože !!! daleko bilo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare