Obavijesti

News

Komentari 30

Kako je papa Franjo pomirio SAD i Kubu nakon 50 godina

Kako je papa Franjo pomirio SAD i Kubu nakon 50 godina
1

Karipski otok i jedna od dvije komunističke zemlje na svijetu opet će postati igralište američkih bogataša. Čini se kako Kuba Fidela Castra broji svoje zadnje dane

VIDEO

Zaključio sam da bismo trebali pokušati normalizirati svoje odnose s Kubom, napisao je američki predsjednik Jimmy Carter u ožujku 1977. godine. Bio je to jedini pokušaj pomirenja dvije zemlje do nedavno. Napetosti traju od 1961. godine, kad je SSSR postavio nuklearne bojne glave na Kubu. SAD je uveo potpuni embargo 1962. godine. U međuvremenu je Jimmy Carter 2002. godine postao prvi, doduše bivši, predsjednik SAD-a koji je posjetio Kubu i susreo se s Raulom Castrom. Barack Obama prošli je tjedan razbio led i izgovorio isto što i Carter prije 37 godina.

- Amerika je danas odlučila osloboditi se okova prošlosti kako bismo omogućili bolju budućnost kubanskog naroda, američkog naroda, cijele naše hemisfere i svijeta. Vrijeme je za novi pristup - rekao je Barack Obama u srijedu. Dan prije razgovarao je s kubanskim predsjednikom Castrom sat vremena telefonski. Prvi je to razgovor dvaju aktualnih vođa tih zemalja otkad je krize. U to se vrijeme u SAD-u izmijenilo deset predsjednika, a na Kubi dva, i obojica su Castro. Veliku je ulogu u svemu imao Vatikan, odnosno papa Franjo, koji se angažirao kako bi stvorio uvjete za razgovor SAD-a i Kube. Nastavio je tako napore pape Ivana Pavla II., koji je 1998. godine na Kubi poželio da se ta država “otvori svijetu, i da se svijet otvori njoj”. Prošle godine počeli su tajni razgovori najviših američkih i kubanskih dužnosnika koje je uglavnom organizirao Vatikan, a sve je rezultiralo službenim najavama normalizacije odnosa.

>>>  Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...