To je to što me zanima!

Kako najpovoljnije studirati u inozemstvu? Svi na Erasmus!

Najviše je hrvatskih studenata odlazilo na razmjene u Španjolsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju i Poljsku. Zašto Erasmus? Zbog bogatog iskustva, stjecanja znanja i prijateljstva
Vidi originalni članak

Treća smo zemlja u Europskoj uniji po porastu broja studenata koji odlaze na semestar ili dva na neko od europskih sveučilišta ili na stručnu praksu. 

Osim usavršavanja, neprocjenjivo je iskustvo te prijateljstva koja mladi stječu u inozemstvu, a najvažnije – u praksi upotrebljavaju i samim time usavršavaju strani jezik što im ostaje kao vječno primjenjivo znanje.

Još donedavno mnogi studenti mogli su samo sanjati o studiranju u nekoj drugoj državi, ponajviše zbog financija. Sve to možete zahvaljujući programima i organizacijama za mobilnost mladih i obrazovanje u inozemstvu. Lako su dostupni na internetu i društvenim mrežama, ali među brojnim mogućnostima treba znati izabrati onu koja najviše odgovara vašem obrazovanju, koja nudi najbolje usavršavanje i omogućava da bez velikih prekida nastavite školovanje.

Program Erasmus omogućuje mladima da provedu dva mjeseca, semestar ili cijelu studijsku godinu na jednom od europskih željenih studija uz pokrivene troškove boravka. Razmjena studenata postala je tako uobičajena za gotovo sve fakultete i visoka učilišta. 

Korist je doista višestruka, pogotovo ako iskoristite mogućnosti koje pruža Erasmus i studiranje u inozemstvu. Komunikacija sa strancima, izmjenjivanje iskustava o studijima i znanjima, može prerasti u doživotno prijateljstvo, stvaraju se prilike za putovanja u strane zemlje ili nova poznanstva koja život čine uzbudljivijim.

Najviše je hrvatskih studenata odlazilo u Njemačku, Austriju, Španjolsku, Sloveniju i Poljsku, koje su se tako pokazale kao najpopularnija odredišta. Studenti koji odlaze na mobilnost najviše su zainteresirani za područja društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti.

Dolazak stranih studenata na visoka učilišta u Hrvatskoj omogućen je od 2010. godine. Od tada pa do kraja 2014. u Hrvatskoj je u svrhu studija i obavljanja prakse boravilo 2077 studenata. Najviše studenata dolazi iz Poljske, Španjolske, Francuske, Njemačke i Slovenije.

Idi na 24sata