To je to što me zanima!

'Kamen mudraca' nije mineral, nego bakterija koja radi zlato

Pitanje je je li laboratorijski proizvedeno zlato jednako vrijedno kao i ono iz prirode. Znanstvenici koji su otkrili bakteriju odgovor na to pitanje tek trebaju pronaći
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu otkrili su nešto što alkemičari pokušavaju stoljećima - pronašli su bakteriju koja otrovne kemikalije pretvara u čisto 24-karatno zlato. 

Uvjereni su da stvaraju zlato iz nečega što nema nikakvu vrijednost. Riječ je o bakteriji Cupriavidus metallidurans, koja može rasti i živjeti na velikim koncentracijama zlatnog klorida ili tekućeg zlata, otrovnog kemijskog spoja koji se nalazi u prirodi, ali je bezvrijedan. 

Kada su izložene toj kemikaliji, bakterije ju doslovno proždiru i iza sebe ostavljaju čisto 24-karatno zlato, odnosno zlato sa 99,9 posto čistoće. Za druge mikroorganizme spoj je otrovan.

Pitanje je je li laboratorijski proizvedeno zlato jednako vrijedno kao i ono iz prirode. Znanstvenici odgovor na to pitanje tek trebaju pronaći, nakon što ispitaju tržište, ali su uvjereni da je metoda koju koriste u laboratoriju ista ona koja se javlja u prirodi. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare