To je to što me zanima!

Kamere će znati kad netko namjerava orobiti banku?

Računala povezana s tim kamerama analiziraju pokrete ljudi, ali i vozila. Ako detektiraju nešto sumnjivo, alarmiraju operatere u policijskoj postaji
Vidi originalni članak

Sigurnosne kamere koje mogu "predvidjeti" zločin uskoro bi se trebale naći na ulicama britanskih gradova. Kamere mogu upozoriti operativca na sumnjiva ponašanja pojedinaca, kao što su besciljno tumaranje ili sporo hodanje. Svatko tko će biti sumnjiv, morat će svoje ponašanje objasniti policajcu. Tako će se, smatraju stručnjaci, smanjiti stopa kriminaliteta u Velikoj Britaniji. No Udruga za zaštitu ljudskih prava je skeptična.
- Skupa hollywoodska oprema nikada neće moći zamijeniti policiju na ulicama - rekao je glasnogovornik udruge. Kamere će postaviti na javnim mjestima, poput parkirališta, a trenutačno ih testiraju u poglavarstvu grada Portsmoutha. Računala koja su povezana s kamerama analiziraju pokrete ljudi, ali i vozila. Ako detektiraju nešto sumnjivo, alarmiraju operatere u policijskoj postaji. Cijeli sustav "pametnih kamera" podsjeća na temu filma "Specijalni izvještaj" s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi. U njemu policija hvata kriminalce prije no što počine zločin.
- Iako smo mi još daleko od 'Specijalnog izvještaja', ovo je korak naprijed. Koga će policija provjeravati, ovisi isključivo o procieni operatera kojeg alarmira računalo - rekao je voditelj projekta Nick Hewitson. Ovakvi sigurnosni su stavi već se koriste u nekim gradovima u Sjedinjenim Državama.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • azrael 22.12.2008.

    Ajd sva srića kad su samo banke ionako sam mislija skoknit do mjennjačnice,večeras,posli zatvaranja:)

  • z501 28.11.2008.

    ma daj koje gluposti

  • Ozzy 28.11.2008.

    moš mislit što če to puno pomoč. mislim da če to napravit više zbrke nego reda

Komentiraj...
Vidi sve komentare