To je to što me zanima!

Kanadske vlasti ispituju status zločinca Budimčića

J. Budimčića osudili su za ratne zločine u istočnoj Slavoniji na 15 g. zatvora. Emigrirao je u Kanadu lažući tamošnjim vlastima o svojoj ulozi u ratu
Vidi originalni članak

Federalne vlasti u Kanadi preispituju izbjeglički status Josipa Budimčića, koji je 1997. emigrirao u Kanadu iz hrvatskog Podunavlja, navodno zavaravši kanadske vlasti s podacima o svojoj ulozi u ratu, zbog čega mu prijeti deportacija u Hrvatsku. Budimčić (44) je 1996. na sudu u Osijeku kao pripadnik srpske paravojske proglašen krivim za likvidaciju i nestanak hrvatskih branitelja u istočnoj Slavoniji i osuđen na 15 godina zatvora. On je zajedno s vojnicima JNA 12. listopada 1991. kod Osijeka zarobio 12 pripadnika ZNG-a. Zarobljeni hrvatski vojnici tada su bili izvrgnuti mučenju, a jedan dio je odveden u logor u Bogojevu, pa u Begejce kraj Vršca. Drugi dio je odveden u smjeru Tenje. Budimčić je do početka rata radio kao prometni policajac u Osijeku, a potom se pridružio srpskoj paravojsci. Po nacionalnosti je Hrvat, a supruga mu je Srpkinja. Pred Odborom za imigraciju i izbjeglice u Vancouveru, odvjetnik Dennis McCrea branio je Budimčića tvrdnjama o pristranosti hrvatskih sudova 90-ih godina. Ministarstvo javne sigurnosti je kritizirano jer nije pružilo dokaze protiv tih tvrdnji o pristranosti hrvatskih sudova na raspravi o statusu Budimčića. Dvojica dužnosnika kanadskog veleposlanstva u Beogradu, koji su bili uključeni u prvotno odobravanje izbjegličkog statusa Budumčiću, jedini su svjedoci koje su izvele federalne vlasti u postupku. Za saslušanje u slučaju Budimčić predviđeno je punih pet dana. Budimčić od 2003. živi na otoku Saltspring, pokraj Vancouvera, gdje je poznat kao "Joe Somebody", radnik na održavanju u lokalnom samoposluživanju i majstor za kućne popravke. Stanovnici te otočne zajednice čak su prikupljali donacije za njegove odvjetničke troškove.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • jarac68-d 05.08.2013.

    Pravilo broj 2 pod ZABRANJENO je e moj 24časa...........smiješno da nemože biti smješnije.

  • melica-mea 09.05.2013.

    Njega treba i više osuditi.Ubijao je i mučio svoje a puncu se na taj način dodvoravao.Znam ih sve,bili su mi susjedi.Njega su zvali Joco,jer je Josip hrvatsko ime pa mu to nije odgovaralo.Punica mu je Štefica, ali i ona je bila velika srpkinja.Užas.

Komentiraj...
Vidi sve komentare