To je to što me zanima!

Kaos i beznađe: Vojnici su mještanima donosili hranu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
200 obitelji bez doma: Odsječenim selima vojska nosi kruh. Obitelj s djecom spavaju po školskim dvoranama i prihvatilištima. Ne znaju kad će kući
Vidi originalni članak

Zarobljeni stanari Čičke Poljane kraj Velike Gorice pitku vodu i kruh moraju tražiti od spasioca. Zarobljeni su i okruženi vodenom bujicom. Hitne evakuacije i u srijedu su bile nužne. Dvije cisterne za prijevoz pitke vode sa 130.000 litara vode, plutajuće brane, 15 vozila DVD-a i oko 30 pumpi za ispumpavanje poslali su jučer na područje Velike Gorice. Ipak, u ostalim pogođenim selima stanje je sve bolje i voda se povlači, kao i u Sisačko-moslavačkoj županiji. U utorak poslijepodne otvorili su ceste Gradići-Petrovina, Luje Naletilića i Brezovičku cestu, koje idu preko kanala Sava-Odra. No, elementarnu nepogodu proglasili su u Krapinsko-zagorskoj županiji uz Sutlu. Šteta je najmanje šest milijuna kuna. Materijalnu štetu u Istri prouzročenu poplavama prošlog tjedna procijenili su na 50 milijuna kuna. Vojska, vatrogasci, policija i radnici državnog centra i dalje pomažu na ugroženim područjima, ali stanari se žale kako je akcija neorganizirana i pomoć ne dolazi dovoljno brzo do ugroženih. Građani često moraju sami pomagati i spašavati unesrećene.

VODA ZAROBILA MAJKU (17) I DIJETE
Plač jednomjesečne Gabrijele probudio je u utorak Saru Todorović (17) u četiri sata ujutro. Mlada majka odmah je ustala iz kreveta kako bi nahranila bebu. Pogledala je kroz prozor svoje kuće u Čičkoj Poljani i protrnula. Vodena bujica nezaustavljivo je sa svih strana nadirala prema kući. Brzo je uzela dijete u naručje i popela se na gornji kat kuće. Tamo je spavala i njena mlađa sestra Ivana (7) i njihova nepokretna baka Razija (71) sa suprugom. U samo nekoliko minuta voda im je ušla u kuću, a cijela je obitelj bespomoćno i s nevjericom iz sobe promatrala kako sve stvari i namještaj nestaju pod dva metra vode.
- Beba je vrištala, a ja nisam znala što učiniti. Čvrsto sam je stiskala u naručju. Uhvatila me panika. Mislila sam da ćemo se svi utopiti - šokirana je Sara. Ubrzo su po njih došla dva vatrogasca s čamcem. Uspjeli su ukrcati sve osim djeda koji nije htio otići iz svoje kuće. Vatrogasci nisu htjeli veslati da ne smoče bebu pa su vukli čamac do vatrogasnog kamiona koji je bio prilično udaljen od kuće. Odveli su ih u prihvatni centar koji se nalazi u Osnovnoj školi Vukovina.
- Oka nisam sklopila cijelu noć jer sam još potresena, ali sretna sam što je bar malena dobro spavala. Teško mi je jer nismo uspjeli spasiti stvari i ne znam kako ćemo i kada nabaviti nove. Jedva čekam da rođaci dođu po mene i odvedu me odavde. Ovdje se svi dobro brinu za nas, ali s malom bebom ipak želim biti u toplom domu među svojima - rekla je Sara. U prihvatilištu je teško i njenoj baki Raziji. Osam puta bila je na operaciji kuka i hoda uz pomoć hodalice. Potrebna joj je cjelodnevna njega, a sad je uglavnom prepuštena sama sebi. U selu Obrezina svi su ponosni na svog mještana Gorana Trupčevića (32). U srijedu popodne je kroz vodu visoku tri metra sat vremena plivao do Slavka (53) koji se satima držao za drvo i plutao. Vukao ga je još sat vremena do prvih kuća, a kraj njih su plivale zmije i miševi.
- Čini mi se kao da sam ga spašavao dva dana - rekao je Goran. Slavka su pothlađenog odvezli u zagrebačku bolnicu Rebro.

UPOZORAVAJU NA MOGUĆE ZARAZE ZBOG LEŠINA
Padom vodostaja počeli su uočavati i sve više životinjskih leševa te se pojavio i problem potencijalne zaraze. Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje su poručili građanima da lešine životinja skupe na jedno mjesto ako je to moguće, a odvest će ih specijalnim vozilom.

>>> Vodostaj pada, na područje Velike Gorice poslali pomoć

Idi na 24sata

Komentari 10

  • MajstorFantaz 22.09.2010.

    Glavno da se Jaca prošetala tamo iako joj je bilo mrsko i to je sve što je i što će ubiniti... Malo se poslikala a ti narode sada krepaj.... Tu cijelu parazitsku bandu je trebalo tamo potopit u pličaku... Godinama se uplačuju razne magle za zaštitu od ovoga ili onoga a sada kada treba iz te kese izvaditi da se narodu pomogne kesa je prazna? Pa ko je onda trošio iz nje? Cijelu vladu i rukovodeče osobe treba poloviti i prizezati na stup srama na jelačić placu a onda šutnut nogom u guzicu da polete u REMETINEC!!!

  • plavi cvijet 22.09.2010.

    Ja sam čula da je u kanalima između N. Zgreba i Gorce jako male vode i ljudima nije jasno zašto tu nisu pustili dio pa bi sad dalje nizvodno bila manja poplava. Nisam upućena u funkcioniranje dotoka i odtoka, ali za ovo već netko mora odgovarati u ovoj državi. Što oni ne mogu procijeniti da postoji mogućnost poplave pa time pripremiti ljude? Kako su završili fakultet? Ovako je u roku 15 minuta bujica vode poplavila nespremne ljude koji vjeruju onima koji su za to plaćeni. Još gore, poplavljeni ih plaćaju.

  • btanusha 22.09.2010.

    bože pomozi ljudima u nevolji molimo se za njih ako drgaćije nemožemo hvala svima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare