To je to što me zanima!

Kaos na Wall Streetu jer je broker 'lupio' krivu tipku?

Cijene dionica na Wall Streetu su se u četvrtak strmoglavile zbog straha od širenja dužničke krize izvan Grčke, ali najvjerojatnije i greške u nalogu
Vidi originalni članak

Analitičari smatraju da je za osjetan pad industrijskog indeksa Dow Jones kriv broker koji je imao, kako se to u svijetu biznisa zove, 'debeli prst'. Vjerojatno je u četvrtak umjesto 'M' pritisnuo 'B' i tako na tržište pustio milijardu umjesto milijun dionica tvrtke Procter & Gamble. Dow Jones naglo je pao za gotovo 1000 bodova prije no što se ipak donekle oporavio zabilježivši konačni gubitak od 328 bodova na kraju dana.
- Sve se zbilo užasno brzo, kao tornado. Lekcija jučerašnjeg kaosa na Wall Streetu je da svako tržište može doživjeti kolaps -  napisao je Reutersov novinar Felix Salmon.

GRČKA NIJE KRIVA ZA PAD BURZE
Nervozni brokeri bili su uvjereni kako su razlog tako naglog pada indeksa zbivanja u Grčkoj. Na financijskim tržištima raste strah da Grčka vlada neće biti u stanju provesti mjere štednje koje joj trebaju omogućiti da prevlada probleme s dugovima što bi, pak, moglo naštetiti drugim gospodarstvima u Europi pa i SAD-u.
MSCI indeks azijskih dionica potonuo više od 2 posto, japanski Nikkei indeks više od 3 posto, dok je trgovanje na europskim burzama počelo s padom cijena između 1 i 1,5 posto.
Crobex indeks potonuo je u prvim satima poslovanja u petak 1 posto. U 10.10 sati Crobex je bio u minusu 1,47 posto, na 2.058 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6 milijuna kuna.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • LowRider 07.05.2010.

    jedan klipan može odlučit sudbinu zemalja! super

  • TESSA_1 07.05.2010.

    e da u banci oče tako da se zahebu pa da mi umjesto m-minus krivo stisnu p-lus koja B-bilijarda, al neče hebalo sliku svoju, paze oni llooll :)

  • 07.05.2010.

    ta mesetarenja su notorna glupost... treba to ukinut!

Komentiraj...
Vidi sve komentare