To je to što me zanima!

Kapetan Dragan slobodan, hrvatska žalba zakasnila?

Hrvatska je navodno sve dokumente za žalbu pripremila australskom tužiteljstvu, no oni nisu željeli reagirati na vrijeme, tvrde iz Ministarstva
Vidi originalni članak

Iz zatvora u Sydneyu u petak je na slobodu išetao Dragan Vasiljković (54), poznatiji kao kapetan Dragan, piše australski Herald Sun. Na slobodu su ga pustili jer do petka na sud nije došla žalba. Iz Ministarstva tvrde da su sve dokumente za žalbu pripremili i poslali  australskom tužiteljstvu koje je zastupalo Hrvatsku u tom postupku, ali tek u čevrtak navečer. Australsko tužiteljstvo nije reagiralo na vrijeme i Vasiljković je mogao na slobodu. Našem veleposlaniku u Australiji, Vicenciju Biuku, priopćeno je da će se Državno odvjetništvo Australije žaliti tamošnjem Vrhovnom sudu protiv odluke o neizručenju kapetana Dragana.
 Kapetan Dragan za tamošnje je novine izjavio kako mu se "gadilo kako su se ponašali prema njemu, ali da je zadovoljan sudskom odlukom". Vasiljković je u zatvoru bio tri godine.
Melissa Perry, odvjetnica australskog tužiteljstva koje zastupa interese Hrvatske, rekla je Federalnom sudu da oni neće stati na put da se Vasiljković oslobodi.
- Zahvaljujem Bogu što na svijetu još uvijek ima poštenih sudaca. Od sada ću se boriti da nijedan Australac ne završi poput mene - rekao je Vasiljković po izlasku iz zatvora.
Nakon puštanja kapetana Dragana na slobodu oglasila se i organizacija "Srbi za pravdu" koji kažu kako bi se "dobro trebali proučiti ekstradicijski zakoni koji bi trebali osigurati da Australci ne mogu provesti godine u zatvoru samo zato jer ih, vođena rasnom diskriminacijom, neka država istražuje". Hrvatska je zahtjevala njegovo izručenje zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika. Bivši zapovjednik osumnjičen da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • Zeljk0 05.09.2009.

    Dakle priča ide ovako, bilo koji Srbin koji je sudjelovao u ratu i napadao RH je zločinac. a bilo koji Hrvat koji je ubijao Srpske civile, pljačkao kuće je heroj?

  • grode 05.09.2009.

    Pa gdje je taj komentar od makarske?

  • konjica 05.09.2009.

    Jaco ,Šeki i ostali pedalirajte šimonovića.ovo je veleizdaja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare