Obavijesti

News

Komentari 54

Kapetan Dragan slobodan, hrvatska žalba zakasnila?

Kapetan Dragan slobodan, hrvatska žalba zakasnila?
1

Hrvatska je navodno sve dokumente za žalbu pripremila australskom tužiteljstvu, no oni nisu željeli reagirati na vrijeme, tvrde iz Ministarstva

VIDEO

Iz zatvora u Sydneyu u petak je na slobodu išetao Dragan Vasiljković (54), poznatiji kao kapetan Dragan, piše australski Herald Sun. Na slobodu su ga pustili jer do petka na sud nije došla žalba. Iz Ministarstva tvrde da su sve dokumente za žalbu pripremili i poslali  australskom tužiteljstvu koje je zastupalo Hrvatsku u tom postupku, ali tek u čevrtak navečer. Australsko tužiteljstvo nije reagiralo na vrijeme i Vasiljković je mogao na slobodu. Našem veleposlaniku u Australiji, Vicenciju Biuku, priopćeno je da će se Državno odvjetništvo Australije žaliti tamošnjem Vrhovnom sudu protiv odluke o neizručenju kapetana Dragana.
 Kapetan Dragan za tamošnje je novine izjavio kako mu se "gadilo kako su se ponašali prema njemu, ali da je zadovoljan sudskom odlukom". Vasiljković je u zatvoru bio tri godine.
Melissa Perry, odvjetnica australskog tužiteljstva koje zastupa interese Hrvatske, rekla je Federalnom sudu da oni neće stati na put da se Vasiljković oslobodi.
- Zahvaljujem Bogu što na svijetu još uvijek ima poštenih sudaca. Od sada ću se boriti da nijedan Australac ne završi poput mene - rekao je Vasiljković po izlasku iz zatvora.
Nakon puštanja kapetana Dragana na slobodu oglasila se i organizacija "Srbi za pravdu" koji kažu kako bi se "dobro trebali proučiti ekstradicijski zakoni koji bi trebali osigurati da Australci ne mogu provesti godine u zatvoru samo zato jer ih, vođena rasnom diskriminacijom, neka država istražuje". Hrvatska je zahtjevala njegovo izručenje zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika. Bivši zapovjednik osumnjičen da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.