To je to što me zanima!

'Karamarko želi biti kancelar koji ima neograničenu vlast'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Tomislav Karamarko najavio je promjene Ustava kojima bi se uveo kancelarski sustav u kojem bi se predsjednik birao u Saboru. Ivo Josipović se s tim ne slaže
Vidi originalni članak

Ivo Josipović u nedjelju je u Dubrovniku ponovno podsjetio da su za njega ustavne promjene temelj ekonomskog oporavka Hrvatske, za razliku od njegovih protukandidata koji tvrde da ne treba mijenjati Ustav.

- Moj program se temelji na pretpostavci da su institucionalne promjene preduvjet gospodarskih reformi, a to potvrđuju iskustva drugih zemalja, dakle bolji Ustav, bolja demokracija za bolje gospodarstvo - kazao je.

Grgo Jelavić/PIXSELL

Istodobno, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je promjene Ustava kojima bi se uveo kancelarski sustav u kojem bi se predsjednik birao u Saboru.

- Vidjeli ste po dosadašnjim istraživanjima da skoro 94 posto građana želi birati svog predsjednika ili predsjednicu, a gospodin Karamarko izlazi s idejom da to pravo uskrati građanima. Kakva je to demokracija u kojoj građani ne bi mogli birati predsjednika. Želi li to Karamarko kancelarski sustav u kojem nepopularni političari kroz odlučivanje  stranačkih oligarhija mogu zauzeti ona mjesta koja im zapravo ne pripadaju. Ideja da se predsjednik bira u parlamentu znači da bi imali kancelara koji nema nikakvu kontrolu i koji ima neograničenu vlast, a kako bi ta vlast izgledala možete samo zamisliti - rekao je Josipović.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Neodlučan oko ocjene Vlade

Novinare je zanimao i njegov komenta r dosadašnjeg rada Vlade , kojega je podijelio u dvije dimenzije - pozitivnu i negativnu.

- Rad Vlade je imao dvije dimenzije – pozitivnu, odnosno uvođenje reda gdje je napravljeno dosta toga, ali gospodarski rezultat Vlade nije dobar. Zato i tražim promjene Ustava jer sadašnji institucionalni okvir nije dozvolio ni vladi HDZ-a ni SDP-a da učine sve što mogu za gospodarstvo - rekao je Josipović.

O prosvjedu branitelja

Osvrnuo se i na prosvjed branitelja koji već gotovo dva mjeseca traje ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu.

- Njihovi vođe moraju braniteljima reći da svoja prava moraju ostvariti u institucijama, a ja sam već prije rekao kako postoje zaista opravdani zahtjevi branitelja invalida, ali njihovi problemi nisu takvi da se rješavaju na ulici. Postoji i druga dimenzija, ona manipulativna, jedan dio ljudi koji motivira branitelje. Oni nisu invalidi, branitelji vjerojatno jesu, ali su politički motivirani od strane jedne političke stranke, a znamo i o kojoj je riječ. Ta dva aspekta treba razdvojiti jer za političku manipulaciju nisam - istaknuo je.

Idi na 24sata

Komentari 204

  • pčela 15.12.2014.

    Ne bu ti ti prošlo moj KaraMarko,ne bu.Pazi kako voziš,jako brzo dolaze izbori.

  • interax 15.12.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Ovo vam je treća lakša opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od 24 sata. Bit će vam ponovno dostupan za 24 sata.

  • Dimas 15.12.2014.

    Kako se ništa nije radilo za Josipovića? Pa upravo je on zaslužan za zakon o ne-zastari kriminala. Bez toga ne bi golema i sistematična krađa građana RH od strane Sanadera i njegove međunarodne kriminalne organizacije HDZ bila opće završila na sudu? Ili borba protiv Udbaša za koju se toliko zalažu desne stranke ne započela da nije Perković završio na sudu zbog istog zakona o ne-zastari. A upravo je HDZ pokušao zaštiti Perkovića i činjenica da je upravo HDZ uništio arhive hrvatskog krila Udbe kako bi pokrili svoje tragove.

Komentiraj...
Vidi sve komentare