Obavijesti

News

Komentari 204

'Karamarko želi biti kancelar koji ima neograničenu vlast'

'Karamarko želi biti kancelar koji ima neograničenu vlast'
5

Tomislav Karamarko najavio je promjene Ustava kojima bi se uveo kancelarski sustav u kojem bi se predsjednik birao u Saboru. Ivo Josipović se s tim ne slaže

VIDEO

Ivo Josipović u nedjelju je u Dubrovniku ponovno podsjetio da su za njega ustavne promjene temelj ekonomskog oporavka Hrvatske, za razliku od njegovih protukandidata koji tvrde da ne treba mijenjati Ustav.

- Moj program se temelji na pretpostavci da su institucionalne promjene preduvjet gospodarskih reformi, a to potvrđuju iskustva drugih zemalja, dakle bolji Ustav, bolja demokracija za bolje gospodarstvo - kazao je.

Grgo Jelavić/PIXSELL

Istodobno, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je promjene Ustava kojima bi se uveo kancelarski sustav u kojem bi se predsjednik birao u Saboru.

- Vidjeli ste po dosadašnjim istraživanjima da skoro 94 posto građana želi birati svog predsjednika ili predsjednicu, a gospodin Karamarko izlazi s idejom da to pravo uskrati građanima. Kakva je to demokracija u kojoj građani ne bi mogli birati predsjednika. Želi li to Karamarko kancelarski sustav u kojem nepopularni političari kroz odlučivanje  stranačkih oligarhija mogu zauzeti ona mjesta koja im zapravo ne pripadaju. Ideja da se predsjednik bira u parlamentu znači da bi imali kancelara koji nema nikakvu kontrolu i koji ima neograničenu vlast, a kako bi ta vlast izgledala možete samo zamisliti - rekao je Josipović.

Pokretanje videa...

Youtube/Ivo Josipović VIDEO

Neodlučan oko ocjene Vlade

Novinare je zanimao i njegov komenta r dosadašnjeg rada Vlade , kojega je podijelio u dvije dimenzije - pozitivnu i negativnu.

- Rad Vlade je imao dvije dimenzije – pozitivnu, odnosno uvođenje reda gdje je napravljeno dosta toga, ali gospodarski rezultat Vlade nije dobar. Zato i tražim promjene Ustava jer sadašnji institucionalni okvir nije dozvolio ni vladi HDZ-a ni SDP-a da učine sve što mogu za gospodarstvo - rekao je Josipović.

O prosvjedu branitelja

Osvrnuo se i na prosvjed branitelja koji već gotovo dva mjeseca traje ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu.

- Njihovi vođe moraju braniteljima reći da svoja prava moraju ostvariti u institucijama, a ja sam već prije rekao kako postoje zaista opravdani zahtjevi branitelja invalida, ali njihovi problemi nisu takvi da se rješavaju na ulici. Postoji i druga dimenzija, ona manipulativna, jedan dio ljudi koji motivira branitelje. Oni nisu invalidi, branitelji vjerojatno jesu, ali su politički motivirani od strane jedne političke stranke, a znamo i o kojoj je riječ. Ta dva aspekta treba razdvojiti jer za političku manipulaciju nisam - istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.