To je to što me zanima!

Karlovac dom rode koja ne želi otići u Afriku sa svojim jatom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Roda neće moći preživjeti zimu bez ljudske pomoći. Ovo nije prvi slučaj da rode znaju prezimiti u našim krajevima. Problem nastaje kada se voda smrzne i ne love
Vidi originalni članak

Vedran Sljepčević, veterinar i predavač na Odjelu lovstva i zaštite prirode na karlovačkom veleučilištu, kaže da su rode grabežljivice, a hrane se ribom, vodozemcima i glistama. Razlog zbog kojeg uoće odlaze na jug nije hladnoća, već smrzavanje vode i tla, pa rode nemaju gdje loviti i što jesti, piše narod.hr

POGLEDAJTE VIDEO: Roda šeće po Karlovcu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stručnjaci podsjećaju kako ovo nije prvi slučaj da je roda ostala prezimiti na sjeveru, no one to ne mogu bez ljudske pomoći. Način na koji im možemo pomoći je taj da ih redovito hranimo i to bacanjem manjih komada riba i mesa. Komadi ne smiju biti duži od deset centimetara, kako se rode ne bi ugušile. Naime, ptice ne žvaču, već gutaju čitave komade hrane.

U Zaprešiću postoji centar za zbrinjavanje životinja, koji prihvaća i njeguje ranjene ptice i životinje, a samo su ovo ljeto odnjegovali pet roda i pustili ih u divljinu. Vjeruju da su ptice sad već u Africi.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Galeb i ja 12.11.2015.

    Ova ima sigurno i Hrvatsko drzavljanstvo.

  • reginella 12.11.2015.

    Čudno je da tako fino šeta po parku gdje prolaze ljudi, blizina prometnice....Može li uopće letjeti? Možda nije da neće, možda ne može?!

  • Ante54 12.11.2015.

    ima jos dobri ljudi koce ju prihvatit i hranit mozda ce se naci neko

Komentiraj...
Vidi sve komentare