To je to što me zanima!

Katalonci zakazali referendum, Madrid poručuje: 'Nema šanse'

Predsjednik Katalonije Artur Mas potpisao je uredbu o održavanju referenduma za neovisnost 9. studenog. U središnjoj vladi u Madridu za referendum ne žele čuti
Vidi originalni članak

Španjolska vlada je u subotu poručila kako nema šanse da se održi referendum o neovisnosti Katalonije. 

Zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria na konferenciji za novinare kategorički je odbacila mogućnost referenduma jer je, ističe, protuustavan. 

- Na svim je Španjolcima da odluče što je Španjolska i kako će se ona organizirati. Nitko nije iznad suverene volje španjolskog naroda - rekla je. 

Španjolska vlada tvrdi kako bi se referendumom prekršio ustav iz 1978. godine koji je zemlju iz monarhije pretvorio u republiku. 

Mas potpisao: Referendum će biti 9. studenog

Ipak, predsjednik pokrajine Katalonije Artur Mas je u subotu potpisao uredbu o održavanju referenduma o neovisnosti za 9. studenog. 

Katalonija, sjeveroistočna regija Španjolske, ima posebnu kulturu i jezik te se već duže vrijeme bori za neovisnost. Prema anketama, čini se da neovisnost regije koja čini petinu španjolskog gospodarstva podržava većina Katalonaca. 

Predsjednik pokrajine Mas potpisao je uredbu na svečanosti u zgradi katalonske vlade u Barceloni, okružen članovima vlade i političkim saveznicima u kampanji za neovisnost.

- Katalonija želi govoriti, želi da je se čuje. Sada je pravo vrijeme i imamo pravni okvir da to učinimo - rekao je Mas u govoru na katalonskom, španjolskom i engleskom jeziku.

Idi na 24sata

Komentari 208

  • efteling 28.09.2014.

    Nije u pitanju samo Katalonija,koja vise uplacuje nego sto dobija vec i citav projekt EU-a?Ako granica nema,slobodan protok ljudi i kapitala cemu onda odvajanje?u uslovima recesije svako gleda sebe i solidarnost koja je ugradjena u statut EU-a postaje manje vazan.Materijalizacija drustva bez duhovne potpore,nedostatak vizionara,izbledela ideja EU-a i motivi njegovog stvaranja.....Neprincipijelnost i nepostovanje internacionalnih zakona....i eto Katalonija odlazi...

  • Prva Proleterska 28.09.2014.

    Ovi u Madridu , ko da je to Beograd ! Bit će belaja !

  • Linz 28.09.2014.

    Dodik je inaće veliki prijatelj sa Arturom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare