To je to što me zanima!

Katalonija će biti neovisna? Separatisti su dobili većinu

Dvije najjače stranke još su prije izbora najavile da će imati parlamentarnu većinu koja će im omogućiti jednostrano proglašenje neovisnosti i to u roku od 18 mjeseci
Vidi originalni članak

Stranke koje žele odvajanje Katalonije od Španjolske osvojile su većinu glasova na regionalnim izborima u nedjelju, ali ipak nemaju dovoljno mandata za odcjepljenje. 

Kako piše BBC, glavni separatistički savez "Junts per Si" (Zajedno za Da), prema izlaznim anketama, osvojila je 62 od ukupnih 135 mandata, a ljevičarska stranka Narodno jedinstvo (CUP) osvojila je dodatnih 10 mandata. No, zbroj njihovih postotaka manji je od 48, zbog čega nemaju legitmitet za neovisnost.  

Dvije najjače stranke još su prije izbora najavile da će imati parlamentarnu većinu koja će im omogućiti jednostrano proglašenje neovisnosti i to u roku od 18 mjeseci.

Vlada u Madridu na to je reagirala priopćenjem kako će svaki takav pokušaj blokirati sudskim putem jer bi takvo odcjepljenje bilo nezakonito i protuustavno.

Iako većina Katalonaca želi referendum o neovisnosti, koju Španjolska ne dopušta, podrška odvajanju kreće se oko 50 posto. 

Idi na 24sata

Komentari 53

  • uvijek žedan 28.09.2015.

    I jel netko zna po čemu je to Hrvatska neovisna ? Od kad su to kolonije neovisne ?

  • uvijek žedan 28.09.2015.

    Bilo bi dobro da prije toga pogledaju kak su prošli oni koji su se već "odcijepali"

  • Nogometašica10 28.09.2015.

    Stvar je u tome što Španjolska muze Kataloniju i njima je to dozlogrdilo. Sama Barcelona preko ljeta ima više turista nego Madrid u par mjeseci,pa računajte koliki je to prihod. Da ne govorim o FC Barceloni koja godišnje preko 600 milijuna eura zaradi. Ima tu puno toga o čemu novinari ne pišu jer im je teško ići dublje istraživati,što bi istraživali kada možemo prepisati!

Komentiraj...
Vidi sve komentare