To je to što me zanima!

Katedralu potres teško oštetio: Odlomio se križ, eksplozijom su uklanjali dio sjevernog tornja

Tijekom potresa odlomio se križ s vrha južnog tornja težak jednu i pol tonu te pao kroz krov Nadbiskupskog dvora, koji je također teško stradao.
Vidi originalni članak

Zagreb su prije točno četiri godine pogodila dva razorna potresa. Prvo je u 6:24 zatreslo 5,5 po Richeru, a malo iza sedam sati grad se opet tresao. Drugi potres bio je magnitude 5 po Richteru. U potresu je život izgubila 15-godišnja djevojčica, oštećene su brojne zgrade, a značajnu štetu pretrpjela je i zagrebačka katedrala...

POGLEDAJTE VIDEO: Katedrala nakon potresa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tijekom potresa odlomio se križ s vrha južnog tornja težak jednu i pol tonu te pao kroz krov Nadbiskupskog dvora, koji je također teško stradao. Kameni elementi tornja pali su na skelu koju se tad bili prilagođavali za radove treće, završne faze, obnove južnog zvonika, pri čemu se oštetio i dio treće galerije, dovršene prije Božića 2019.

Jedan dio tornja pao je na krov katedrale kojeg je također dosta oštetilo i probilo na više mjesta, a najveći dio kamenih elemenata pao je u dvorište između katedrale i Nadbiskupskog dvora. Sam vrh ‘jabuka’ pronađen je na tavanu dvora. Metalni pozlaćeni križ koji je obnovljen i postavljen 2013. raspao se na brojne dijelove jer je izrađen od ploča bakrenog lima s metalnom potkonstrukcijom.

Već kod prvog pregleda, neposredno nakon potresa, uočeno je puno srušenih dijelova. Tako je na ulazu ispred sakristije srušen vrh timpanonske kućice s križnom ružom. Srušeni su svi vrhovi baldahina nad kontraforama.

Dio vrha na sjevernom stubištu kod oltara svetog Ladislava ostao je nagnut i nije pao. U samoj katedrali bilo je puno žbuke koja je pala, a bilo I komada kamenih rebara, stajalo u detaljnom dokumentu koji je nakon potresa dala izraditi Zagrebačka nadbiskupija.

Sjeverni toranj pomaknuo se za 12 centimetara te je postojala opasnost od urušavanja, pa je i njegov vrh uklonjen kontroliranom eksplozijom 17. travnja.

POGLEDAJTE VIDEO: Kontrolirana eksplozija na katedrali

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Radove su izvela trojica radnika. Na pitanje kakav je osjećaj bio skidati sjeverni toranj katedrale Hrvoje Đakić, Dalibor Bezik i Darko Špiranec uglas su odgovorili: "Adrenalin do kraja".

- Inače radimo na vjetrenjačama, to su isto visine, ali ovo je katedrala, ovo je nešto posebno. Sve je prošlo bez ikakvog problema, 'uz dlaku' - rekao nam je tad Hrvoje.

To je napravljeno točno na dan kada je umro arhitekt Zagrebačke katedrale, Herman Bollé

Osim vanjskih oštećenja, u unutrašnjosti katedrale najviše je stradao svod, popucale su rozete na prozorima, a oštećeni su i vitraji koji su izrađeni u prvoj polovici 19. stoljeća. Kipove, umjetnine i preostali dio crkvenog inventara morali su premjestiti.

Križ koji se odlomio s južnog tornja zagrebačke katedrale visok je 2, 55, a širok 1,44 metra, pozlaćen je te je 2013. godine zadnji put restauriran. Naime, te godine je i pozlaćen, kompletno obnovljen i vraćen na vrh južnog tornja. Prvobitno je križ napravljen nakon potresa 1880. godine u tada uglednoj zagrebačkoj radionici "A. Maruzzi". 

- Treba reći da je križ simbol svega - vjere i pobjede. Kada on padne to simbolizira pad. Mislim da sam sve s tim rekao - kazao nam je sugovornik s Kaptola...

Kasnije je oko katedrale postavljena skela, koja se mnogima dopala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 𝗙𝗿𝗮 𝗣𝗲𝘁𝗮𝗿 22.03.2024.

    Nema Boga...

  • damad 22.03.2024.

    i dan danas vise komadi betona i cigle po ilici i drugim ulicama da se to nemoze skiniti nakon 4 godine pa to je strasno

  • fui24h 22.03.2024.

    Bozaniču poslana simbolična poruka evo ti tvoj križ dok ti spavaš

Komentiraj...
Vidi sve komentare