To je to što me zanima!

KBC Osijek: 'Ako se pacijent zarazi u bolnici, necijepljeni djelatnici će platiti odštetu'

KBC Osijek u dopisu je upozorio svoje necijepljene djelatnike na mogućnost plaćanja odštete ukoliko se pacijent zarazi u bolnici. Nedavno je stigao i prvi odštetni zahtjev protiv bolnice u kojoj se pacijent zarazio
Vidi originalni članak

KBC Osijek svoje je djelatnike upozorio na mogućnost plaćanja odštete ukoliko se pacijent zarazi u bolnici i tuži ju. Ukoliko se to dogodi, stoji u dopisu, bolnica će od necijepljenog djelatnika bolnice tražiti odštetu. Podsjetimo, nedavno je stigao i prvi odštetni zahtjev protiv bolnice u kojoj se pacijent zarazio koronavirusom.

PA JEL OVO MOGUĆE?! Neki u Americi koriste lijek za životinje protiv korone: 'Niste konj. Niste krava. Prestanite!'

Dopis bolnice prvi je objavio dnevnik.hr

"S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, te mogućnost tužbi pacijenta, navodimo slijedeće: Tijekom prošle godine u RH postojale su smjernice koje omogućavaju određenu razinu zaštite od infekcije zdravstvenih djelatnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima, mogućnost prijenosa zaraze bila velika.

ZA OPORAVAK OD KORONE BiH dobila 300 milijuna eura od MMF-a, ali zbog blokada iz RS raspodjela je neizvjesna

Međutim, od trenutka postojanja cjepiva, značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su prije svih cjepljeni zdravstveni djelatnici. 27. prosinca 2020. godine KBC Osijek je počeo s prvim cijepljenjem zdravstvenih djelatnika koji su svojim primjerom pokazali odgovornost prema sebi i drugima. 

Iako se nastavilo tijekom cijele ove godine, te je KBC Osijek, kao poslodavac svim svojim zdravstvenim djelatnicima omogućio cijepljenje. 

Slijedom navedenog ako liječnici i medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi COVIDOM-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi, pa tako i KBC-u Osijek bile na raspolaganju. 

Ovim putem posebno ističemo kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz COVID-19, da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, odlučit će sud.

Također navodimo, da u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje", navodi se u dopisu.

CIJEPILO IH SE TEK 71 POSTO Komora medicinskih sestara ponovo poziva svoje članove na cijepljenje protiv korone

Iz bolnice su za Dnevnik.hr potvrdili autentičnost dopisa te su naglasili kako nikoga od zaposlenika ne sile na cijepljenje, već im je dužnost upozoriti ih na odgovorno ponašanje i eventualne moguće situacije i rizike.

Naveli su da su kao bolnica od 27.12.2020. počeli s cijepljenjem zaposlenika i osigurali cjepivo za sve koji se žele cijepiti, kao i zaštitnu opremu za rad s pacijentima, a sve u svrhu maksimalne zaštite i zaposlenika i pacijenata.

Ovim su dopisom htjeli informirati zaposlenike da poslodavac polaže pravo tražiti eventualnu naknadu štete od zaposlenika, naravno ako se sudskim putem dokaže da se nije pridržavao svih propisanih mjera zaštite te na taj način uzrokovao štetu poslodavcu.

- Dakle, obavijest poslana zaposlenicima nije nikakva vrsta pritiska prema onima koji se nisu cijepili da to učine, nego naša obveza da informiramo zaposlenike o aktualnim događanjima u RH - naveli su iz Ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Osijek u odgovoru na upit o autentičnosti dokumenta za Dnevnik.hr.

Idi na 24sata

Komentari 149

  • maks 1991 25.08.2021.

    necepljeni nema automatski coronu,proganjate zdrave ljudi,bolesnici

  • Xerc 25.08.2021.

    Što ako se pacijent zarazio od bolesnog pacijenta jer su navodno pune bolnice ljudi sa koronom... 🙉

  • Historia est magistra vitae 24.08.2021.

    Ovo je toliko perfidno, toliko očajno, da nema nikakve logike jer cjepljenjem osobe se ne sprečava transmisija virusa imamo primjere Islanda, Izraela i dr. Kako bi se onda moglo dokazati nešto takvo da je baš necjepljena osoba zarazila pacijenta, kad to može i cjepljena osoba učiniti. Ovo je toliki napad ad hominem na necjepljene da to prelazi svake granice.  Ovo je samo čisti pokušaj zastrašivanja i pritisak na necjepljeno osoblje jer to očito ne bi prošlo niti na jednom sudu, pa čak ni kod nas.

Komentiraj...
Vidi sve komentare