To je to što me zanima!

Kehoe: Bihać bi masakrirali da nije bilo Ante Gotovine

Odvjetnički timovi generala optimistični su te tvrde da imaju odgovore na sve teze tužiteljstva. Drže da njihove optužbe nisu temeljene na činjenicama
Vidi originalni članak

U Haaškom tribunalu u srijedu od 9.15 sati nastavljeno je suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Uvodnu riječ počeo je branitelj Ante Gotovine Greg Kehoe.

'HRVATSKA SE NIJE IMALA ČIME BORITI'
Ne znam kako je tužiteljstvo sve krivo shvatilo, započeo je uvodnu riječ odvjetnik Greg Kehoe te dodaje kako, suprotno optužbama, nije bilo deportacija srpskog stanovništva sa oslobođenog područja ni prekomjernog granatiranja Knina, a što dokazuje izvješće međunarodne misije. Govoreći o operciji 'Oluja', Kehoe ju označava i kao plan da se zaustavi povezivanje Krajiških Srba s bosanskim Srbima.
- Zaustavljanje bosanskih Srba značilo bi i kraj masakrima. A za to je zaslužan jedan čovjek - kazao je odvjetnik, objašnjavajući da su Srbi iz Bosne zaustavljeni u operaciji Maestral predvođenoj upravo od strane generala Gotovine. Odvjetnik je podsjetio kako se Hrvatska na početku rata morala suočiti s jednom od najjačih vojski u Europi predvođenoj zločincima poput Martića, Karadžića i Mladića. Koristeći snimke iz ratnog i porušenog Vukovara, branitelj naglašava kako su Srbi tada likovali, kao da su potukli vojsku jaku kao njihovu. U kontekstu razaranja Vukovara, Kehoe napominje kako je srpska strana, manipulirajući informacijama s terena i optužujući Hrvate da su sami ubili svoje sunarodnjake, podjarmljivala bijes i osvetu prema civilnom hrvatskom stanovništvu. Kao ilustraciju svojim tvrdnjama, branitelj je usporedo pustio snimke iz ratom razrušenog Vukovara te oslobođenog Knina iz 5. i 6. kolovoza 1995. na kojima je razvidno da je Vukovar u usporedbi s Kninom bio potpuno razrušen. Sudac je na to kazao kako Vijeće nije porota koju treba impresionirati.

'GOTOVINA JE SPASIO BIHAĆ'
Branitelj je u nastavku uvodne riječi naznačio kako je srpska vojska imala plan poraziti Bihać i ujediniti srpska uporišta u BiH, a što bi bio veliki korak u ostvarivanju plana o velikoj Srbiji.
- Međunarodna zajednica naročito je bila zabrinuta za pad Bihaća koji je imao mnogo više stanovnika od Srebrenice. Nakon genocida nad 7000 muškaraca i dječaka u Srebrenici, postojao je veliki strah od još jednog strašnog masakra - kazao je Kehoe objašnjavajući kako Hrvatska vlada nije nikako mogla dopustiti moguće spajanje SAO Krajine sa bosansko-srpskim teritorijem. Navodi kako Bihać nije pao zahvaljujući napadu na Grahovo predvođenim generalom Gotovinom u srpnju 1995. kojim je tako smanjen pritisak srpske vojske na Bihaćki džep. U prilog svojim tvrdnjama odvjetnik je pustio snimke govora samoproglašenog šefa SAO Krajine Milana Martića koji vojnicima govori kako SAO Krajina nikada neće biti Hrvatska.
- Ne smijemo ni misliti što bi se dogodilo da Gotovina nije napao Grahovo - kazao je, a potom pročitao odlomak iz memoara tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona posebno ističući Clintonovu observaciju: 'Diplomacija ne može uspjeti, dok se Srbima ne nanesu ozbiljni gubici na terenu'. Također je istaknuo Clintonovu podršku operaciji 'Oluja', kao i Richarda Holbrooka te Helmuta Kohla.

SUDAC UPITAO: OKO ČEGA SE ZAPRAVO SPORIMO?
Sudac je u jednom trenutku prekinuo Kehoa i rekao mu da koliko je njemu poznato tužiteljstvo uopće ne spori legitimnost akcije kojom je oslobođena SAO Krajina. Kehoe je objasnio da je to važno zbog dobivanja cjelokupne slike o ulozi Gotovine u ratu.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • HasanHodzic 16.11.2012.

    Ma da, Ante je branio Bihać a Atif Dudaković je sjedio i gledao, čekao da susjedi dođu i odbrane njegovu avliju. Zašto se ne nikad ne spominje ARBiH u priči oslobođenja Bihaća, nego uvijek prisvajate sebi zasluge. Bihać je bio 1.201 dan pod opsadom i nikad nije pao, zahvaljujući kome??? ARBiH se jeste spojila sa HVO ali, mislim da se Marijan Marekovac prvo rukovao sa Atifom Dudakovićem, komadantom 5. Korpusa ARBiH koji je kciju poveo upravo iz Bihaća, da ne spominjem "Tigar Sloboda 94" koja je jedan og glavnih faktora u pokretu za oslobođenje Bihaćkog okruga. Nakon spajanja 5. Korpusa i HVO-a kreće oslobođenje APZB i ostalih dijelova Bosanske Krajine. Ante Gotovina je imao značajnu ali ne i glavnu ulogu u oslobađanju Bihaća ;)

  • god of war 12.03.2008.

    ma dragi moji,neznam zašto,ao glave brinete o ovome slučaju..nemašanse da gotovina bude kriv ili tako nešto!!!!!! ovo je samo bezvezna formalnost.saslušanje i te gluposti..dovoljno ima dokaza,čvrstih da on nije onakav za kakvog ga optužuju i točka......NEDAJ SE GENERALE,UBRZO SE VIDIMO!!!

  • entoni 12.03.2008.

    Ovi su i nas nadmašili . Franjo, umjesto tebe Ante plaća !

Komentiraj...
Vidi sve komentare