To je to što me zanima!

Kenijski sud: Ako se Al Bashir vrati u Keniju, moraju ga uhititi

Sudanskog predsjednika Omara al Bashira zbog navodnih ratnih zločina u Darfuru traži Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC), koji je izdao nalog da ga se uhiti
Vidi originalni članak

Kenijska vlada mora uhititi sudanskog predsjednika Omara al Bashira ako se on vrati u Keniju, odlučio je visoki sud te zemlje. Slučaj je pred sud donijela nevladina Međunarodna komisija pravnika, a u slučaju da al Bashir doista ponovno stupi na kenijsko tlo, odluku o uhićenju moraju donijeti glavni odvjetnik i ministar unutarnjih poslova.

Al Bashira zbog navodnih ratnih zločina u Darfuru traži Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC), koji je izdao nalog za njegovo uhićenje. Kenija je jedna od zemalja-potpisnica Rimskog statuta kojim je ICC uspostavljen 2002, no nije se uvijek ponašala u skladu sa zahtjevima tog suda, kao ni mnoge druge afričke zemlje.

Tako je Kenija prošle godine al Bashiru dopustila dolazak u zemlju, a isto su učinili i Malavi i Čad. I sudanski narod pokazao je da ne mari za međunarodne optužnice izabravši al Bashira na izborima u travnju prošle godine, iako je tada već optužen za ratne zločine u Darfuru, pokrajini na zapadu Sudana.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare