To je to što me zanima!

Kič-slika rata: 'Ravna Gora' u Srbiji ruši rekorde gledanosti

RTS je prošle nedjelje emitirao prvu epizodu serije o četnicima autora Radoša Bajića. Draža Mihailović se ne pojavljuje sve do četvrte epizode, a Tito će uskoro...
Vidi originalni članak

 Tko god je u prvoj epizodi serije “Ravna gora”, srpskog tv pothvata godine, očekivao otvoreno veličanje četništva, nije dobio potvrdu - ali serija ima još devet epizoda, pa je prerano za političke sudove. 

Oni estetski već se mogu izreći s dosta pouzdanosti. Vizualna razina ravnogorske “nanizanke” vrlo je visoka - producenti su za njezino snimanje nabavili posebnu kameru iz Sjedinjenih Država, pa je “Ravna gora” u HD formatu, jako atraktivna. Prva epizoda “Napad” prikazuje njemački napad na Kraljevinu Jugoslaviju, 6. travnja, i njegova - prema viđenju režisera Bajića - ključnog aktera, generala Borivoja Mirkovića koji je bio glavni aranžer puča 27. ožujka, kojim je Jugoslavija raskinula pakt s Hitlerom i izazvala Njemačku na napad. 

Mirkovića glumi Lazar Ristovski, poznat glumac srednje generacije, koji je generalu i fizički dosta sličan. Pomalo začuđuju kostimografija i scenografija serije - umjesto realističnog prikaza siromašne Srbije, Bajić je likove odjenuo u pompozne odore, a interijere i eksterijere birao kao da snima “Ljetnikovac u Toskani“, ekranizaciju romana Saumereta Maughama, koji se prošlog tjedna vrtio na HTV-u, a prikazuje isto povijesno razdoblje, predvečerje i početak rata, samo u bogatoj Italiji a ne u devastiranoj Srbiji. 

Radoš Bajić za vrijeme snimanja serije pokrenuo je lavinu protesta. 

Nekoliko rečenica glasovita pilota iz “Partizanske eskadrile“ Hajrudina Šibe Krvavca - pokrenulo je masovne proteste u Srbiji. Bajić je u jednom intervjuu rekao da će serija, koja prikazuje raspad Kraljevine Jugoslavije i Drugi svjetski rat, osim o partizanskom govoriti i o ravnogorskom pokretu a “pored Josipa Broza i o velikomučeniku pukovniku Mihajloviću“.  

Više pročitajte u Expressu   

Idi na 24sata

Komentari 173

  • ZvonkoVidakovic 22.11.2013.

    Ajde Tuna, ne serari!!!!

  • gaabri 21.11.2013.

    jeli velicaju mozda i jovanovica ostojica pusica i njima slicne ili to dolazi kao slag na kraju oni su im sad najjaci srpski velikani koji su pobjegli iz srbije kao nekada kralj i jataci

  • beha 21.11.2013.

    A moraju živjeti sa porazima, inaće bi pocrkali od jada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare