To je to što me zanima!

Kina drastično smanjuje broj direktno izabranih predstavnika Hong Konga u kongresu

Preustroj izbornog sustava zaobilazi zakonodavnu vlast Hong Konga i nastavlja gušenje prodemokratskog pokreta nakon masovnih prosvjeda
Vidi originalni članak

Predsjednik Xi Jinping je potpisao predsjedničke uredbe kako bi proglasio nove amandmane - izvijestila je Xinhua. 

Radi se o promjenama Temeljnog zakona Hong Konga koji je gradu jamčio posebne slobode unutar Kine, nakon što je Velika Britanija taj teritorij predala 1997.

Tam You-ching, jedini izaslanik bivšeg Zakonodavnog savjeta Hong Konga, objasnio je da zakon, između ostalog, predviđa otvaranje dosjea za svakog kandidata koje moraju provjeriti gradske službe sigurnosti.

- Nacionalni odbor za sigurnost i policija za nacionalnu sigurnost pripremit će izvješća o svakom pojedinom kandidatu kako bi pomogli odboru za kvalifikacijsku procjenu, rekao je Tam You-ching.

POZNATO? I Kinezi imaju svoju blokadu: Kamion s velikim natpisom Evergreen blokirao autoput

To znači da će kineska Komunistička partija biti ključna za procjenu je li neki predstavnik Hong Konga "domoljub" i stoga podoban da se kandidira za zakonodavno tijelo.

Prema novom zakonu, zakonodavno tijelo Hong Konga bit će prošireno sa 70 na 90 zastupničkih mjesta.

Od dosadašnjih 35, sada će se samo 20 zastupnika birati direktno. Većinu, njih 40, birat će odbor sklon Pekingu. Ostalih 30 birat će "funkcionalne izborne jedinice" - predstavnička tijela određenih industrija ili posebne interesne skupine povijesno lojalne Pekingu.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • samoproglašena_antifukarica 30.03.2021.

    a kad kazete hong kong zapravo podrazumijevate kineski teritorij koji je stoljecima bio okupiran od strane velike britanije i sada bi zbog te okupacije kinezi trebali tolerirati hongkongsku jednakiju jednakost?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare