To je to što me zanima!

Kina uzvraća udarac: Uhitili su bivšeg kanadskog diplomata

Kanada je potvrdila da je njezin državljanin uhićen u Kini, ali je priopćila da ne vidi eksplicitnu vezu s uhićenjem Meng Wanzhou u Vancouveru
Vidi originalni članak

Bivši kanadski diplomat uhićen je u Kini i njegov sadašnji poslodavac kaže da radi na "brzom i sigurnom oslobađanju", a uhićenje svog državljanina potvrdila je i Kanada.

Međunarodna krizna skupina priopćila je da je "upoznata s izvješćima" o uhićenju Michaela Kovriga, koji za nju radi od veljače 2017. kao savjetnik za sjeveroistočnu Aziju, javlja BBC u utorak.

Kovrig je ranije radio kao diplomat u Pekingu, Hong Kongu i UN-u u New Yorku. Bio je djelatnik kanadskog ministarstva vanjskih poslova od 2010. do 2016., a u Hong Kongu i Pekingu je radio od 2012. do 2016.

ČEKA SE ODLUKA SUDA Bijes Kineza: Ni jedna država dosad se nije žalila na Huawei

Detalji uhićenja zasad nisu poznati. Ta se vijest pojavila nekoliko dana nakon što su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou, šeficu financija tvrtke Huawei i kći njezina osnivača.

Zasad nije poznato postoji li veza između ta dva slučaja.

Kanada je potvrdila da je njezin državljanin uhićen u Kini, ali je priopćila da ne vidi eksplicitnu vezu s uhićenjem Meng Wanzhou u Vancouveru.

Izrazivši "duboku zabrinutost", ministar za javnu sigurnost Ralph Goodale potvrdio je da je Kanada upoznata s uhićenjem u Kini, prenosi Reuters.

KINA UPOZORAVA KANADU: "Oslobodite šeficu Huaweija ili ćete snositi teške posljedice"

Goodale je rekao da "u ovom trenutku nema eksplicitne naznake" da je uhićenje Kanađanina povezano s uhićenjem čelnice Huaweia.

Odnosi između Kanade i Kine jako su napeti zbog uhićenja Meng Wanzhou 1. prosinca. Njoj prijeti izručenje Sjedinjenim Državama, koje smatraju da je tvrtka Huawei od 2016. prodavala američke proizvode Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama.   

Idi na 24sata

Komentari 8

  • ljubica ljubičica_1 12.12.2018.

    Tako se to radi.Ti meni ja tebi.Pa bude se vidjelo ko je jači.

  • Čarli1976 12.12.2018.

    Misli kanarinac Trumpina da će se sa Kinom igrati kao i sa ostatkom europe i svojih satelita, Kinezi su odmah pokazali zube i ne odustaju ni milimetra, a bit će tu još svašta, a Kanada je samo potrčko u tom prljavom poslu amerike.

  • efteling 12.12.2018.

    Huawei?ima ogromno trziste u samoj Kini.Jeftiniji a dobri.Preko Iphona Ameri spijuniraju ceo svet....ali to rade i Rusi...Kinezi...preko Iphona...isto.Tajni nema.Kinezi?Strpljivi,veliki trgovci...i na stetu Amera prilagodljivi.Po definciji diplomate su zvanicni spijuni.A pogotovo bivsi koji ostaju raditi u zemlji gde su bili diplomate.Ni to nije tajna.Cak i mi Srbi znamo ko za koga radi u parlamentu...cak i neki generali...politicari...I eto Srbija je vrhunac demokratije,,,sve se zna.Ruski i americki spijuni odlicno saradjuju.Nekad odu zajedno u birtiju pa se napiju do besvesti.Nista licno.Uredno se jave kad se sretnu.Ili namignu jedan drugome.Verujem da su Kinezi i ovom Kanadjaninu rekli nista licno...ti to bolje od nas razumes...

Komentiraj...
Vidi sve komentare